26 Απρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #14


1. ΗΠΑ - Απεργία πείνας στις φυλακές του Γκουαντάναμο

Συνεχίζεται η απεργία πείνας στις φυλακές του Γκουαντάναμο, με πάνω από τους μισούς κρατούμενους να συμμετεχουν σε αυτήν. Συνολικά 92 από τους 166 κρατούμενους συμμετέχουν στην απεργία πείνας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των φυλακών. Η απεργία ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από την κατάσχεση φωτογραφιων και προσωπικών αντικειμένων από τους φρουρούς κατά την διάρκεια έρευνας στα κελιά. Τα αιτήματα των απεργων πείνας είναι να αρθεί ο επ'αόριστον εγκλεισμός τους χωρίς κατηγορίες και δίκη, καθώς επίσης και η βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Σε 17 απεργούς κρατούμενους έχει δωθεί τροφή παρά τη θέληση τους, ενώ δυο εξ'αυτών νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να απειλείται η ζωή τους. Μουσουλμανός συμβουλος του στρατού αναφέρε σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του την τελευταία βδομάδα, πως τουλάχιστον ένας κρατούμενος απεργός πρόκειται να πεθάνει πριν ληξει η απεργία πείνας. Ο αμερικανικός στρατός έχει αποστείλει επιπλέον ιατρικό προσωπικό στο Γκουαντάναμο για να ασχοληθεί με το θέμα της απεργίας πείνας.

[πηγή]


2. Βρετανία - Έκκληση στον βρετανικό στρατό να πάψουν οι κατατάξεις ανήλικων

Στην Βρετανία, έκκληση έκαναν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την κυβέρνηση ώστε να πάψει η κατάταξη ανηλίκων στον στρατό. Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται στις ένοπλες δυνάμεις της άτομα από την ηλικία των 16 και πάνω. Οι οργανώσεις Child Soldiers International και ForcesWatch καλούν την Βρετανική κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτήν την πρακτική η οποία, όπως δηλώνουν, είναι πλέον παρωχημένη και κοστίζει εκατομμύρια λίρες τον χρόνο σε εκπαίδευση. Οι δυο οργανώσεις έχουν υπολογίσει το κόστος εκπαίδευσης των νέων στρατιωτών σε 94εκ λίρες τον χρόνο ενώ τα στοιχεία τους δείχνουν πως το 35.6% των δεκαεξάχρονων εγκαταλείπουν τον στρατό πριν φτάσουν την ηλικία των 18. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως “Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα στατιστικά τα οποία αγνοούν τα οφέλη μιας στρατιωτικής καριέρας για τα νέα παιδιά” ενώ πρόσθεσε πως η κατάταξη γίνεται με την σύμφωνη γνώμη και υπογραφή των γονιών τους, το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τις οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών.

[πηγή]

3. Ιρλανδία - Σχέδιο νόμου για τις εκτρώσεις

Στην Ιρλανδια, σε στασιμότητα βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο σχετικά με τις εκτρώσεις που πρόκειται να έρθει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα. Έως και το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου συνεχίζονταν οι συζητήσεις ανάμεσα στους υπουργούς υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας, σε μια σειρά από τις πιο τεταμένες συναντήσεις, όπως τις χαρακτήρισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το έως τώρα προτεινόμενο νομοσχέδιο απαιτεί να εξετάζεται κάθε γυναίκα που επιθυμεί να κάνει έκτρωση από μια ομάδα 6 γιατρών (2 μαιευτήρων και 4 ψυχολόγων) ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ρίσκο για την ζωή της εγκύου, ακόμα και το ενδεχόμενο αυτοκτονίας της. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις πληροφορίες που διέρευσαν σχετικά με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη.

[πηγή]

4. Ιρλανδία - Διαδήλωση για το μέτρο της Άμεσης Πρόνοιας (direct provision)

Περίπου 300 άτομα διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη στο Δουβλίνο απαιτώντας τον τερματισμό του μέτρου της "άμεσης πρόνοιας" (direct provision) που επιβάλλεται στους αιτούντες άσυλο στην Ιρλανδία. Το συγκεκριμένο μέτρο αναγκάζει τους πολιτικούς πρόσφυγες να εξαρτώνται απόλυτα από την κρατική βοήθεια, ενώ παράλληλα τους απαγορεύει ακόμα και να εργάζονται. "Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επιπτώσεις του μέτρου στα παιδιά των αιτούντων άσυλο" δήλωσε η συνταξιούχος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Catherine McGuinness και συμπλήρωσε πως αποτελεί πρόκληση η αλλαγή του ισχύοντος συστήματος, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας Άλαν Σάτερ, πως "είναι προτιμότερο να κινηθεί (ο Σάτερ) προς μια πιο θετική κατεύθυνση, παρά να τρέχει στα δικαστήρια". 

[πηγή]

5. Γαλλία - Γάμος ομοφυλοφίλων

Την Τρίτη 23 Απριλίου ψηφίστηκε στην Γαλλική εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο Taubira, που θα επιτρέψει τον γάμο σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια και την υιοθεσία παιδιών από αυτά. Το νομοσχέδιο έγινε νόμος του γαλλικού κράτους με 331 ψήφους υπερ, έναντι 225 κατά, επικυρώνοντας ουσιαστικά το ψήφισμα του από την Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα. Η Γαλλία είναι η 14η χώρα που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαρίων, και η ένατη στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο έχει ωστόσο προκαλέσει έντονους τριγμούς στο κεντροδεξιο κόμμα UMP, χωρίζοντάς το ουσιαστικά στα δύο. Οι πολέμιοι του ήδη ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους αναζητώντας τρόπους ακύρωσης του, είτε αμφισβητώντας την συνταγματικότητα του, είτε ζητώντας να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου