25 Απρ 2013

Ένα μεταλλείο αργύρου, μoλύβδου και χρυσού απειλεί μια οικολογικά πολύτιμη περιοχή στην Ισπανία

Τα βουνά της Fonsagrada 
Η τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας (Xunta de Galicia) απλώνει ξανά το χέρι σε μια εταιρεία καναδικού κεφαλαίου που ειδικεύεται στην ανίχνευση πολύτιμων μετάλλων ανά τον κόσμο. Αυτή τη φορά η τυχερή είναι η Goldquest, μια εταιρεία που σχεδιάζει την εξερεύνηση κοιτασμάτων σε μια περιοχή που αποτελείται από δύο Αποθέματα Βιοσφαίρας (Río Eo-Oscos-Burón και Terras do Miño) και εξαπλώνονται σε 4 δήμους της περιοχής (A Fonsagrada, Baralla, Baleira και Becerreá). Η Goldquest αναμένει να βρει, σε αυτό το ορεινό τοπίο που λούζεται από μια επίμονη θάλασσα ομίχλης, άργυρο, χρυσό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό και προστίθεται στις δεκάδες εταιρείες που σήμερα αιτούνται μεταλλευτικής άδειας για την εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων στη Γαλικία.


Υπήρχε εδώ και καιρό μια φήμη στην περιοχή, αλλά η απειλή δεν ήταν πραγματικά σαφής μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες όταν και αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου της A Fonsagrada οι φιλοδοξίες των «μεταλλωρύχων». Το θέμα του μεταλλείου αργύρου είχε φθάσει ακόμη και μέχρι την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αντιπολίτευση κατέθεσε επίσημα ερώτημα στην αρχή αυτού του έτους, αν ήταν αλήθεια ότι η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας που θα μπορούσε να επηρεάσει τα προστατευόμενα βουνά του δήμου, και η τοπική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ​​γι' αυτό.

Αλλά τώρα αποκαλύφθηκε ότι το τοπικό Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας ενέκρινε την άδεια έρευνας της θυγατρικής της εταιρείας Goldquest Iberica, με έδρα την Ponferrada και τη Μαδρίτη έχοντας όμως αριθμό τηλεφώνου που είναι καταχωρημένος στην πόλη της León το οποίο χτες το απόγευμα απαντούσε ένας γεωλόγος. Σύμφωνα με αυτό τον εκπρόσωπο, είναι «προτιμότερο» να χρησιμοποιείται η έκφραση «επικαλύπτεται» αντί του ρήματος «επηρεάζει». Με άλλα λόγια, οτι η περιοχή που η Goldquest πρόκειται να να διευρευνήσει «επικαλύπτεται» απο τα Αποθέματα Βιόσφαιρας.

«Τα μέταλλα δεν βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ!», λέει η εταιρεία

«Μέταλλα δεν εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ, θα το θέλαμε», εξηγεί ο τεχνικός της μεταλλευτικής εταιρείας. «Τον χρυσό, το ασήμι και τον μόλυβδο είναι απαραίτητο να τα ψάξουμε όπου η φύση επέλεξε να είναι». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, για την τώρα η Goldquest δεν ξέρει που είναι τα ορυκτά, και η άδεια ακόμα εξακολουθεί να είναι υπό δημόσια διαβούλευση. Παρά το γεγονός ότι αυτό το τελευταίο το διαψεύδει το επίσημο φύλο της τοπικής κυβέρνησης (Diario Oficial de Galicia), στο οποίο δημοσιεύεται η έγκριση της άδειας. Εάν η εταιρεία φτάσει να εκμεταλλευτεί την προστατευόμενη περιοχή, υπόσχεται ο γεωλόγος, θα «πάει με το νόμο», διότι η Goldquest πάντα προστατεύει την φύση.

Η ανακοίνωση στο επίσημο φύλο της κυβέρνησης της Γαλικίας αναφέρεται σε 68 μεταλλευτικά πλέγματα, αν και το χαρτί το οποίο αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του δήμου A Fonsagrada μιλούσε για 396. Εάν το έργο περιοριστεί τελικά στην επιφάνεια που επιβεβαιώνεται στο φύλο της κυβερνήσεως, η μεταλλευτική έρευνα θα επηρεάσει πλήρως τα δυο αποθέματα βιόσφαιρας που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Γαλικίας και Αστούριας και σε ένα μέρος κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δυο περιφερειών. Αυτή η τρίτη τοποθεσία είναι η Serra de Foncuberta, που αναμένεται να ενταχθεί στο Δίκτυο Natura στο μέλλον.

Η Κοινότητα Φυσικής Ιστορίας της Γαλικίας (SGHN), που υπήρξε η περιβαλλοντική ομάδα που έχει μεταφέρει σε χάρτες τις συντεταγμένες της άδειας εκμετάλλευσης που δόθηκε στην Goldquest, επιβεβαίωσε τις υποψίες. Με τα δεδομένα στο χέρι, ο πρόεδρος της ομάδας, Serafin Gonzalez Prieto, έστειλε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί την ισπανική επιτροπή Αποθεμάτων Βιόσφαιρας ζητώντας «επείγουσα επιστημονική αξιολόγηση». Με το που ορίστηκε ο κίνδυνος η SGHN ζήτησε να υποβληθεί μια έκθεση στην UNESCO.

Στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη φυτών, πολλά από τα οποία προστατεύονται 

Η προστατευόμενη περιοχή την οποία θα επικαλύψουν οι έρευνες της μεταλλευτικής εταιρείας είναι τα βουνά από τα οποία πηγάζουν τόσο ο ποταμός Eo όσο και ο el Miño και το πυκνό τους δίκτυο παραποτάμων. Το απόθεμα του Eo ακολουθεί την πορεία του ποταμού και φτάνει μέχρι την προστατευόμενη εκβολή του. Μεταξύ του συνόλου της χλωρίδας που υπάρχει, σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, του αποθέματος Eo-Oscos-Terras de Buron έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία 97 οικογενειών και πάνω από 500 ειδών, τα οποία περιλαμβάνουν προστατευόμενα είδη όπως το Woodwardia radicans, ο αστουριανός Νάρκισσος και η Zostera marina. Μεταξύ των πτηνών, όταν αναπτύχθηκε η έκθεση για την δήλωση του αποθέματος καταμετρήθηκαν 219 είδη ομαδοποιημένα σε 54 οικογένειες. Από τα ενδημικά πτηνά ξεχωρίζει η Gavia immer και ο κοινός νεροκότσυφας (Calidris alpina). Στα δάση του εσωτερικού κατοικεί η κουκουβάγια Bubo bubo.

Επιπλέον, η ίδια έκθεση περιλαμβάνει ένα σημαντικό πληθυσμό παλαιοαρκτικής βίδρας (Lutra lutra) και την παρουσία της Ιβηρικής Desman (Galemys pirenaicus) που σχετίζεται με τους τυφλοπόντικες, ένα είδος που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Αφθονούν, επίσης, οι αγριόγατες και οι αλεπούδες, ενώ καταγράφεται, πιο συχνά τον τελευταίο καιρό, η παρουσία άγριων αρκούδων. Η απαρίθμηση των ειδών που βρίσκονται στην περιοχή, περιλαμβάνει επίσης άφθονες ποικιλίες μαλακίων, αμφίβιων και ερπετών.

Στον χάρτη στον οποίο μπορούσαν να επικαλύψουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται επίσης Ατλαντικές οξιές, βελανιδιές και δάση καστανιών και πουρναριών. Η εξόρυξη του χρυσού και του αργύρου χρησιμοποιεί συνήθως κυάνιο για να αποκαλύψει το πολύτιμο μέταλλο. Ο εκπρόσωπος της Goldquest λέει ότι η μέθοδος που θα εφαρμοστεί, σε περίπτωση που ανακαλυφθούν επικερδείς ποσότητες, δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά διαβεβαιώνει για την καλή πρόθεση των δικών του: «Η μεταλλευτική μας εταιρεία είναι επιστημονική, σύγχρονη, αυστηρή»

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ισπανικός συνήγορος του πολίτη ερευνά άλλη Καναδική εταιρεία που εξορύσσει χρυσό σε τρεις δήμους της A Coruña στη Γαλικία μετά από ρεπορτάζ της El País που αποκαλύπτει την ισχυρή παρουσία αρσενικού στην περιοχή. 

Πηγή: El País

Μετάφραση/Επιμέλεια: @mpatman, @jaquoutopie

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου