22 Μαρ 2013

#rbnews Διεθνείς ειδήσεις #9 - 13/03/2013


1. Βέλγιο: κινητοποιήσεις κατά την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής και απεργίες

Στις 14 και 15 Μαρτίου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία συζητήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κρίσης. Εκατοντάδες ακτιβιστές, συνδικαλιστές και πολίτες που αντιτίθεται στις πολιτικές της λιτότητας οργάνωσαν δράσεις ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πραγματοποιήσαν το Austerity Tour, δηλαδή πορεία που έκανε παραστάσεις διαμαρτυρίας, κατά σειρά στην Ισπανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, το λόμπυ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, την πετρελαϊκή εταιρεία Total και την τράπεζα Dexia, το Ευρωκοινοβούλιο, το λόμπυ των παραγώγων και την Business Europe (λόμπυ των ευρωπαίων βιομηχάνων).
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, καλέστηκε από τα βέλγικα συνδικάτα και πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία, με συμμετοχή περίπου 10 χιλιάδων ανθρώπων. Στην πορεία συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Βέλγιο και άλλες χώρες, οι Αγανακτισμένοι, δεκάδες οργανώσεις και συλλογικότητες. Το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε συνέλευση στην περιοχή όπου εδρεύουν τα θεσμικά άργανα της ΕΕ, κατόπιν της οποίας περίπου 150 διαδηλωτές κατέλαβαν την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περίπου μία ωρα.
Η αστυνομία επενέβη και προέβη σε "διοικητικές προσαγωγές", μολονότι κάποια στιγμή διαφάνηκε πως οι προσαχθέντες θα αφήνονταν ελεύθεροι. Οι "διοικητικές προσαγωγές" είναι ένα μέτρο, σύμφωνα με το οποίο οι προσαγωγές εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του Δήμου και οι προσαχθέντες επιβαρύνονται με πρόστιμο 250 ευρώ.Τριάντα δυο ήταν οι προσαχθέντες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Τάσος Αναστασιάδης. Τελικά αφέθησαν ελεύθεροι μερικές ώρες μετά. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αντικατασταλτική πορεία.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Caterpillar της Groseillles (Γκροζέιγ), καθώς η εταιρία πρόκειται να καταργήσει περίπου 1500 θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες και οργανώνουν κινητοποιήσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ανεξάρτητα από αυτές. Έτσι συμμετείχαν πολύ μαζικά και στις κινητοποιήσεις κατά το διήμερο της Συνόδου Κορυφής, μαζί με εργαζόμενους από τη Ford της Χενκ και την ArcelorMIttal της Λιέγης οι οποίες πρόκειται να κλείσουν. Οι εργάτες της Caterpillar έχουν όμως οργανώσει διαμαρτυρίες και ανεξάρτητα, τόσο στην πόλη τους, όσο και στις Βρυξέλλες, μέσα στο προηγούμενο διάστημα.

2. Βρετανία : Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στις περικοπές στο σύστημα υγείας

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, κοντά στα τρεις χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο βόρειο Λονδίνο ενάντια στις περικοπές στο νοσοκομείο του Whittington. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αποτελούντο από συνδικαλιστές, εργαζομένους στο σύστημα υγείας, κατοίκους και άλλους ακτιβιστές, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα σχέδια κατάργησης 500 θέσεων εργασίας, περικοπές σε πάνω από εκατό (100) νοσοκομειακές κλίνες και την πώληση κτιρίων αξίας 17 εκατομμυρίων λιρών. Μια εργαζόμενη στο σύστημα υγείας δήλωσε “είμαστε εδώ για να δείξουμε την αντίθεση μας με τις περικοπές στην υγεία. Έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στο Whittington. Όμως δεν έχουμε πλέον μονάδα για εγκεφαλικά επεισόδια και ο κόσμος πρέπει να μεταφέρεται πολύ μακριά ως το κεντρικό Λονδίνο για τις απαραίτητες υπηρεσίες”. Οι διάφοροι ομιλητές που πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν όλοι στην ανάγκη μαζικών αντιδράσεων ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές στο σύστημα υγείας γενικότερα κι όχι μόνο στο Whittington. Χαρακτηριστικά ένας συνδικαλιστής δήλωσε πως “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα δημιουργηθεί εδώ ένα σύστημα υγείας όπως το Αμερικανικό”.

3. Βρετανία : 12.000 χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη την Βρετανία ενάντια στον "φόρο δωματίου"

Την ίδια μέρα, περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες (12,000) διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στον επονομαζόμενο “φόρο δωματίου” των Συντηρητικών σε πάνω από πενήντα (50) πόλεις σε όλη την Βρετανία, όπως στο Σέφιλντ, στο Μάντσεστερ, στο Λιβερπουλ και στο Κέιμπριτζ. Ο συγκεκριμένος φόρος, αν τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο όπως και αναμένεται, θα σημάνει έως και 25% περικοπές στις κοινωνικές παροχές οικογενειών αν θεωρηθεί πως έχουν πολλά δωμάτια στα σπίτια που κατοικούν. Για πολλούς αυτό θα σημάνει αδυναμία πληρωμής του ενοικίου τους. Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις έλαβε χώρα στο Λίβερπουλ, όπου ο φόρος θα έχει αντίκτυπο σε περίπου 30,000 κάτοικους των φτωχότερων περιοχών. “Είναι λες και η κυβέρνηση θέλει να τους κάνει όλους άστεγους. Θα υπάρξουν ολόκληρες οικογένειες στον δρόμο” δήλωσε μια διαδηλώτρια.
[πηγή]


4. Ολλανδία: Πορεία υπέρ των προσφύγων

Στις 23 Μαρτίου οι οργανώσεις προσφύγων και αλληλεγγύης θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο Άμστερνταμ για την υποστήριξη του αγώνα των προσφύγων για μια φυσιολογική ζωή. Κάθε χρόνο χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο απορρίπτονται στην Ολλανδία. Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία το ολλανδικό κράτος οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται ειναι παράνομοι και πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αδύνατο: η χώρα καταγωγής τους δεν τους παρέχει τα σωστά έγγραφα, αρνείται την είσοδο τους, ή θα πρέπει να επιστρέψουν σε χώρες όπου σύμφωνα με ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως η Διεθνής Αμνηστία, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.
Πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, οι λεγόμενοι παράνομοι, είναι άστεγοι και χωρίς δικαιώματα, χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την εργασία και την προστασία. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλάκισης και απέλασης. ‘Μπορεί να φυλακιστούν για έως και 18 μήνες, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμου Σοσιαλιστων και Φιλελευθερων που σχηματιστικε το Νοέμβριο του 2012 θέλει επιπλέον να ποινικοποιήσει την παραμονή τους στην χώρα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα παρανομία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών πολλές ολλανδικές οργανώσεις έχουν αντισταθεί στην ολλανδική πολιτική για τη μετανάστευση ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση της ολλανδικής πολιτικής.

[πηγή]

4. Ισπανία: αστυνομική βία

Στην Ισπανία ελάχιστες απο τις καταγγελίες πολιτών που υπέστησαν αστυνομική βία τελικά εξεταζονται. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που τα θύματα στυνομικής βίας καταγγέλουν τους τραυματισμούς τους, η πιθανότητα τελικά να τους απαγγελθεί κατηγορία για επίθεση φτάνει μέχρι το 95% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές απο τον Κρατικό Συντονιστή ενάντια στους βασανισμούς.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδες αναφορές, οι καταγγελίες πολιτών που έχουν τραυματιστεί απο αστυνομικές επιθέσεις, έχουν άδοξο τέλος μιας και συνήθως ευδοκιμεί μόνο το 5%, εκ των οποίων λιγότερο από το 1% θα καταλήξει στην καταδίκη κάποιου αστυνομικού οργάνου. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η κυβέρνηση ανακοινώνει αύξηση των ποινών φυλάκισης για παραπτώματα που αφορουν την μη βίαιη αντίσταση κατά της αρχής και την επέκταση των περιπτώσεων που θεωρούνται αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, σε ένα κράτος όπου καταγράφονται ήδη οι υψηλότεροι αριθμοί στην Ευρώπη όσον αφορά τον πληθυσμό των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου