25 Φεβ 2012

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 19 Φεβ – 25 Φεβ 2012

Αρχίζει η εφαρμογή του μνημονίου 2

Την εβδομάδα που πέρασε κυριάρχησε η διαδικασία εφαρμογής του νέου μνημονίου, μέσω των εφαρμοστικών νόμων, αλλά και του PSI, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νέου σχεδίου διάσωσης που περιλαμβάνει επίσης το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Αντί του συνηθισμένου χρονολογίου, το σημερινό δελτίο επικεντρώνεται σε αυτές τις πρώτες ρυθμίσεις που επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στα εργασιακά και τη φορολογία.


Μισθοί, επιδόματα


Άμεση υπήρξε η εφαρμογή η νομοθέτηση για τη μείωση του βασικού μισθού κατά 22%, από τα 751 ευρώ μικτα, στα 600 ευρώ. Αυτή η ρύθμιση θα οδηγούσε στην κατακρίμνηση περίπου 20 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με το βασικό μισθό του ανειδίκευτους εργάτη, μεταξύ των οποίων η κατώτερη σύνταξη, το επίδομα ανεργίας κ.α. Ωστόσο, τροπολογία για την αποσύνδεση κάποιων επιδομάτων, κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη. Εκτός τροπολογίας μένουν, όμως, το επίδομα μητρότητας, καθώς και το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα διαμορφωθεί τελικά στα 351 ευρώ από τα 461,5 σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, τα δύο αυτά επιδόματα θα μελετηθούν σε επόμενο χρόνο.

Φορολογία


Με πυρετώδεις ρυθμούς σχεδιάζεται το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο προβλέπει πολλές και σημαντικές αλλαγές.

Αυτοτελής θα είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%) ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%).

Υπάρχει επίσης πίεση για μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 15% (από 20% που είναι σήμερα), αλλά και προτάσεις για την εφαρμογή του λεγόμενου flat tax, δηλαδή για σταθερή φορολογία ανεξαρτήτως εισοδήματος, της τάξης του 20%. Αντιρρήσεις στις δύο παραπάνω προτάσεις εκφράζει η τρόικα, όχι λόγω περιεχομένου, όσο χρονικής στιγμής, καθώς θεωρείται ότι σε αυτή τη φάση προέχει η είσπραξη εσόδων.

Σήμερα μάλιστα, δημοσιεύτηκε στο γερμανικό τύπο η πληροφορία ότι περισσότερα από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών θα έρθουν στη χώρα μας προκειμένου να ενισχύσουν το φορολογικό μας μηχανισμό.

PSI


Την Πέμπτη ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων στα πλαίσια της εφαρμογής του PSI, με τη δημοσίευση στον δικτυακό τόπο www.greekbonds.gr της επίσημης δημόσιας προσφοράς και με στόχο το “ψαλίδισμα” κατά 53% του ομολογιακού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.

Η προσφορά προβλέπει «κούρεμα» 53,5% του αρχικού ποσού, ανταλλαγή του 31,5% με 20 νέα ελληνικά ομόλογα διάρκειας από 11 - 30 χρόνια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,65% και το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF. Παράλληλα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται ότι στις12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή και του τελευταίου ομολόγου που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα ανταλλαγεί και το 7% των ομολόγων που σήμερα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Το πρόγραμμα οδηγεί σε δύο σημαντικά ερωτηματικά:

1. Τι θα συμβεί με τους ιδιώτες μικροεπενδυτές σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για τον τρόπο που αυτοί θα προστατευτούν, ωστόσο το υπουργείο οικονομικών έχει υποσχεθεί την εκ των υστέρων ρύθμιση για αποκατάσταση των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές (εκτός τραπεζών). Εξαίρεση ζήτησε και ο γενικός γραμματέας της Euroshareholders που εκπροσωπεί περίπου 30 εθνικούς ομίλους μετόχων.
2. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν η ρήτρες συλλογικής δράσης CAC. Κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν πιστωτικό γεγονός, πράγμα που θα οδηγούσε και στην αντίστοιχη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Όπως σημείωσε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, την περασμένη Πέμπτη: «όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης που ψηφίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, και η μειοψηφία των ομολογιούχων υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική... να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων»

Πηγές: Υπ. Οικ., Alterthess, Το Ποντίκι, tvxs

Π.Π. (@galaxyarchis)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου