20 Ιαν 2012

Αρχίζει η συζήτηση για τα νέα μέτρα

Προάγγελο νέων σκληρών μέτρων για το 2012 που θα αρχίσουν να συζητούνται από σήμερα μεταξύ της ηγεσίας των ελεγκτών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και της κυβέρνησης αποτελεί η νέα πρόβλεψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για ύφεση το τρέχον έτος που ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,9% του ΑΕΠ. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και παρατηρήσεις που γίνονται από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων στις έως τώρα συναντήσεις τους στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας οι οποίες αφορούν τρία θέματα. Τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που υπολείπονται σημαντικά σε σύγκριση με τους στόχους του μνημονίου, αλλά και την ολοκλήρωση του PSI.



Το ύψος των απαιτούμενων νέων μέτρων αναμένεται τουλάχιστον από την πλευρά της τρόικας να διευκρινιστεί στις διαπραγματεύσεις από σήμερα, με την οριστικοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου που θα ορίζει τους νέους στόχους του ελλείμματος μέχρι το 2014. Οι τρεις ημέρες που προηγήθηκαν αναλώθηκαν για να υπολογιστούν έσοδα και δαπάνες που θα καταγραφούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με βάση τα οποία θα οριστεί το έλλειμμα το 2011.

Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στη θέση του, ότι η απόκλιση του προϋπολογισμού για τον προηγούμενο χρόνο θα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν με νέα μέτρα, αλλά τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη, θεωρώντας ότι τα νέα μέτρα θα είναι πολύ περισσότερα.
Το κλείσιμο του 2011 είναι απαραίτητο ώστε να συνταχθεί το βασικό μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο θα βασιστεί το νέο μνημόνιο έως το 2014. Από τις προβλέψεις, σε τελική φάση πιστοποίησης είναι μόνο ο ρυθμός της ύφεσης, ο οποίος αναμένεται να πλησιάσει το 6% του ΑΕΠ για το 2011 ενώ αναθεωρείται στο 3,5-3,8% για το 2012 από 2,9% που είχε τεθεί στο αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, το βασικό σενάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ώστε να συνεχιστεί κανονικά η διαπραγμάτευση μεταξύ της ηγεσίας των ελεγκτών της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών για τη διαμόρφωση των νέων μέτρων για την τριετία 2012 -2014.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ότι σήμερα θα συναντήσει νωρίς το πρωί τους επικεφαλής της τρόικας. Για το λόγο αυτό επιστρέφει σήμερα από την Ουάσιγκτον, που βρισκόταν μαζί με το γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, (ΣΟΕ) Γιώργος Ζανιάς.
Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση θα έχει ως αντικείμενο τις βασικές αρχές του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει την επόμενη δανειακή σύμβαση.
Ταμείο αποκρατικοποιήσεων
Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση που είχαν με τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα στελέχη της τρόικας σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Παραδέχθηκαν ότι οι απαιτήσεις του μνημονίου για τη συλλογή εσόδων ύψους 10 δισ. από αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας το 2012 είναι υπερβολικές κάτω από τις παρούσες συνθήκες της αγοράς.
Παρ' όλα αυτά τόνισαν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσει η πώληση δημόσιας περιουσίας ώστε να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό το δημόσιο χρέος.
Οι υπεύθυνοι του ταμείου με τη σειρά τους παραδέχθηκαν μεν ότι υπάρχει ξένο ενδιαφέρον τόσο για κινητή όσο και για ακίνητη περιουσία, ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό δεν πρόκειται να εκδηλωθεί στην πράξη αν δεν ολοκληρωθούν το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση προς τη χώρα μας.
Αμέσως μετά το τεχνικό κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, υπεύθυνο για θέματα ακίνητης περιουσίας καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα, με παρόντα το γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ K. Γούναρη και το σύμβουλο του υφυπουργού, δρα Τηλέμαχο Ευθυμιάδη.
Κατά τη συνάντηση τόσο ο υφυπουργός όσο και οι συνεργάτες εξήγησαν στα στελέχη των ξένων οργανισμών την προετοιμασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αξιοποίησή της.
Συγκεκριμένα στις πρώτες θέσεις έθεσαν την πτώση της αγοράς ακίνητης περιουσίας διεθνώς και ειδικότερα για την Ελλάδα την έλλειψη κτηματολογίου αλλά και τα πολλά νομικά προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε βήμα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@nafetmporiki.gr
δημοσιεύτηκε στη naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου