13 Ιαν 2012

Άστεγοι, μνημεία κρατικής υποκρισίας


Δεν είναι ποτέ αργά να κατοχυρωθείς ως «έννοια», ως νομική υπόσταση, ως άνθρωπος εν πάση περιπτώσει. Και τι πιο όμορφο στον κόσμο, από το να περιμένεις την ελληνική πολιτεία να «αγκαλιάσει» την ιδιαιτερότητά σου. Μια καθυστέρηση χρόνων άλλωστε ήταν πάντα το κουσούρι της σε κοινωνικά ζητήματα. Δεν είναι μόνο η ωρίμανση των ομολόγων βλέπετε, υπάρχει και η «ωρίμανση» του προβλήματος των αστέγων.

Η κρίση, όπως δείχνουν στοιχεία που συνέλεξε πρόσφατα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα» έχει αλλάξει το «παραδοσιακό» προφίλ των αστέγων –όχι ότι επισήμως γνωρίζαμε ποιο είναι αυτό. Σε μια αύξηση περίπου 25% του πληθυσμού των αστέγων έρχεται τώρα να προστεθεί η γενιά των «νεοαστέγων»: η ανεργία, τα χαμηλά εισοδήματα και οι απούσες υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης οδηγούν ανθρώπους με «πτυχία», ασφαλή και μόνιμη στέγη, στο δρόμο. Εκεί, τμήματα μικρομεσαίων οικονομικά στρωμάτων συναντούν πλέον τους παλιούς, παραδοσιακούς «κλοσάρ»: εκείνους με ψυχικές διαταραχές καθώς και τους πρόσφυγες και μετανάστες που μετατρέπονται σε αστέγους από τους «συνεπείς» κρατικούς μηχανισμούς υποδοχής, «πρόσβασης» σε άσυλο κ.λπ.

Στη δίνη της κρίσης λοιπόν, το ελληνικό κράτος δημοσιοποιεί την πρόθεσή του να καταγράψει καταρχήν τους αστέγους και μετά να δημιουργήσει το νομικό καθεστώς τους , πιθανόν ως «ειδική κοινωνική κατηγορία» ούτως ώστε στη συνέχεια να «εξειδικεύσει τις πολιτικές» για ενίσχυση και επανένταξή τους.

Την ώρα που σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Μάρκου Μπόλαρη  έχει δοθεί εντολή για «μια πρώτη καταγραφή του προβλήματος» στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι διαδικασίες όπως λέγεται «τρέχουν με ταχύτητα», οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν άγνοια. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «το ΕΚΚΑ ολοκληρώνει τη χαρτογράφηση των αστέγων» προκαλούν σε εργαζόμενούς του θυμηδία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Παναγιώτης Αλτάνης αρνήθηκε να σχολιάσει το που βρίσκεται η καταγραφή των αστέγων.

«Να μας πούνε πώς θα γίνει η καταγραφή, με ποια κριτήρια και πώς θα οριστεί η έννοια του αστέγου», σχολιάζουν την ίδια ώρα από το  Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. «Εμείς δεν έχουμε κάποια επίσημη επικοινωνία με το υπουργείο», συμπληρώνει στο ίδιο μήκος κύματος η Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα»:  «Μάθαμε για την εξαγγελία για την καταγραφή και αναγνώριση της έννοιας των αστέγων, όπως μάθατε κι εσείς. Τίποτε περισσότερο».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματεία Πρόνοιας έχει αποστείλει έγγραφο στους δήμους με το οποίο τους καλεί να ανανεώσουν την καταγραφή των αστέγων, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. «Αν δεν υπάρχει ορισμός της έννοιας του αστέγου, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», λένε από το γραφείο του κ. Μπολάρη. Ήδη, έχουν χαθεί σχετικά κονδύλια από την Ε.Ε ενώ ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν πολλή δουλειά εθελοντικά, χωρίς να ενισχύονται οικονομικά.

«Εμείς τα λέμε εδώ και χρόνια», μας λέει ο κ. Σπύρος Ψύχας, εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 2003-2009 στην FEANTSA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους Αστέγους ). «Νομολογιακά οι άστεγοι δεν υπάγονται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, άρα δεν θεωρείται ότι χρειάζονται στήριξη· ούτε καταγράφονται επισήμως», εξηγεί και συνεχίζει: «Καταρχήν είναι μια θετική κίνηση, αλλά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορεί να ‘ξεκλειδώσουν’ για υπηρεσίες στέγασης, όταν έρθουν και άμα έρθουν, δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ευρεία και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος, με κοινωνικούς λειτουργούς που θα βοηθήσουν στην επανένταξη του αστέγου. Τα συσσίτια στους δήμους ναι μεν δίνουν μια λύση, αλλά δεν σε βγάζουν από το δρόμο».

«Το να καταγράψεις τους αστέγους, είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία», λέει στο radiobubble.gr o Γιάννης Χασανάκος, παλαιότερα εθελοντής σε ξενώνα προσφύγων. «Οι άστεγοι μετακινούνται, ο πληθυσμός τους αλλάζει, χρειάζεται να τους εντοπίσεις· αυτό γίνεται με τις ομάδες Street Work, αλλά δεν φτάνει μόνο να φύγει το άγχος για το πού θα κοιμηθεί και θα φάει κάποιος - ταυτόχρονα χρειάζεται και η βοήθεια για επανένταξη».

Όπως επισημαίνει, «η διαδικασία έγκρισης των σχετικών προγραμμάτων για τα κονδύλια είναι πολύ αργή και δυσκίνητη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν άσκοπα: να πάνε σε ‘συμβουλευτικές’ υπηρεσίες και άλλες τέτοιες στρεβλές ‘πολιτικές’». Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Πέτρος Παπακωνσταντίνου λέει ότι τα περισσότερα σχετικά δημοσιεύματα είναι «προϊόντα» δημόσιων σχέσεων. «Μπορεί ο Καμίνης να ανακοίνωσε την ενίσχυση 35 εκ. ευρώ για την κοινωνική ανασυγκρότηση με στόχο τους απόρους και αστέγους στην Αθήνα, ωστόσο, την ίδια στιγμή, σε εισήγηση του προϋπολογισμού για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Αστέγων πρότεινε περικοπές 400.000 ευρώ… Όλα τ’ άλλα είναι ψέματα…».

Του Χρήστου Σύλλα 

Διαβάστε:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου