26 Ιαν 2012

Μνημονιακές περικοπές στις ειδικές θεραπείες παιδιών
με αναπηρία


Πηγή: CBS News
Από την κυβέρνηση Παπαδήμου κοινωνική ευαισθησία δε περίμενε κανείς, όλα πλέον ρίχνονται θυσία στο βωμό των μέτρων «εθνικής σωτηρίας» και του συνολικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Περικοπές σε όλες τις δημόσιες δαπάνες ανεξαρτήτως αν αυτές οδηγούν τον κόσμο σε εξαθλίωση και απόγνωση, περικοπές που μόνο η Θάτσερ θα είχε σκεφτεί να κάνει.
Στην λογική αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει τις ειδικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη σε όλα τα παιδιά με Αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια. Αυτό προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών υγείας (sic) του ΕΟΠΠΥ στο άρθρο 17.

Σύμφωνα με την σχετική επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία  στον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ Γ. Βουδούρη : «Το άρθρο 17 του Κανονισμού, στερούμενο ιατρικής αλλά και κοινωνικής τεκμηρίωσης, στερεί από την Ειδική Αγωγή -δηλαδή παροχές υπηρεσιών υγείας, όπως φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική ψυχολογική υποστήριξη-, όλα τα παιδιά με Αναπηρία μετά τα 18 τους χρόνια.
Αναφερόμαστε στην ιατρική τεκμηρίωση, γιατί ακόμα και σήμερα Ιατροί Νευρολόγοι, Ψυχίατροι, Ορθοπεδικοί, που υπηρετούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γράφουν θεραπείες, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά τους ως μέσον διατήρησης των κεκτημένων και μετά τα 18 χρόνια και σύμφωνα με την κλινική εικόνα του δικαιούχου, έστω και μειωμένες σε ποσοστό 50%».
 Οι γονείς τονίζουν ότι  τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης είναι οδυνηρά για την αναπηρική οικογένεια, γιατί σε αυτή την περίοδο κρίσης «το μέτρο λειτουργεί ως εκσκαφέας των θεμελίων κάθε οικογένειας που έχει παιδί με αναπηρία, οδηγώντας την στη χρεοκοπία.» επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αναζητούμε τους συγγραφείς του άρθρου, για να τους ρωτήσουμε αν διαθέτουν μνήμη, διότι αν διέθεταν θα γνώριζαν ότι αυτή η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της να στηρίξει αυτά τα παιδιά, επέτρεψε στους γονείς τους να δημιουργήσουν Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, ως Ειδικώς Αναγνωρισμένα Φιλανθρωπικά Σωματεία».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ερωτάται ακόμη τι θα απογίνουν τα 4.500 παιδιά με αναπηρία σε όλη τη χώρα. 

Πηγή: Αlterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου