1 Δεκ 2011

AIDS: Χαμόγελα αισιοδοξίας αλλά και αγωνία για το σύνδρομο πολιτικής ανεπάρκειας

Τριάντα χρόνια και 30 εκατομμύρια θανάτους μετά την εμφάνιση του ιού HIV, ξεπροβάλλουν τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια στην αγωνιώδη μάχη κατά του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Η τελική έκβαση της μάχης φαίνεται ότι θα κριθεί σε άλλο, δύσκολο πεδίο που μυρίζει... χρήμα.

Σφιγμένα χαμόγελα
Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσαν τα ευρήματα κλινικής έρευνας σε 9 χώρες που δείχνουν ότι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας κατά του ιού μειώνει κατά 96% τις πιθανότητες μετάδοσής του. Τα συμπεράσματα της έρευνας (HIV Prevention Trials Network 052 clinical trial) ανακοινώθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα σε διεθνή διάσκεψη στη Ρώμη τον Ιούλιο του 2011. Το πανηγυρικό κλίμα δεν διήρκεσε για πολύ...


Σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της επιδημίας διαπιστώνει για πρώτη φορά η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, καθώς με προγράμματα θεραπείας αυξάνονται οι περιπτώσεις αποτροπής θανάτων από AIDS.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑIDS την 1η Δεκεμβρίου, o Μισέλ Σιντιμπέ, επικεφαλής του αρμόδιου Προγράμματος του ΟΗΕ (UNAIDS), επισημαίνει τα ερευνητικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα συμβάλλουν στην πρόληψη νέων μολύνσεων, καθώς και τη συνεχιζόμενη μείωση των νέων κρουσμάτων του ιού. Σημειώνει ότι 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από ποτέ, έχουν πρόσβαση σε θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η έλλειψη χρηματοδότησης μπορεί να ανατρέψει τα νέα θετικά δεδομένα.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Δρ. Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντή της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα: «Ποτέ μέχρι τώρα στα πάνω από δέκα χρόνια που θεραπεύουμε ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, δεν έχουμε φτάσει σε μια τόσο πολλά υποσχόμενη στιγμή για την τροπή αυτής της επιδημίας». Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, ότι αυτό δε σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα…

Χωρίς χρήματα, αντίο πρόοδο. Είναι πασιφανές και στην περίπτωση του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του ιού HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας. Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αντιμετώπισης του AIDS, έχει κρατήσει στη ζωή περίπου 3,2 εκατομμύρια ασθενείς με AIDS, παρέχοντάς τους τα αναγκαία αντιρετροϊκά φάρμακα. Επεδίωκε να απλώσει το δίχτυ προστασίας σε πολλούς περισσότερους, όμως το εγχείρημα σκόνταψε αναπάντεχα στην αμερικανική πολιτική.

Το Παγκόσμιο Ταμείο, για πρώτη φορά από τη σύστασή του το 2002, αναγκάστηκε φέτος να παγώσει τις προτάσεις χρηματοδότησης, λόγω έλλειψης πόρων, τουλάχιστον μέχρι το 2014. Θα συνεχίσει μετά βίας να καλύπτει τα τρέχοντα προγράμματά του, δίνοντας προτεραιότητα στις φτωχές χώρες με τις επιτακτικότερες ανάγκες, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να συνεισφέρουν με 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως και το 2013.

Εξάπλωση του συνδρόμου πολιτικής ανεπάρκειας
Η κυβέρνηση Ομπάμα και το αμερικανικό Κογκρέσο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποφάσισαν να περικόψουν τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό. Η καμπάνα χτύπησε δυνατά για το Παγκόσμιο Ταμείο. Αποφασίστηκε να μειωθεί η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Βέβαια, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να μην τσιγκουνεύεται στις δαπάνες για την άμυνα, ξοδεύοντας 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως!



Το παράδοξο είναι ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, διαμήνυε ότι είναι πλέον υλοποιήσιμος στόχος «μία γενιά χωρίς AIDS», κατά την οποία θα έχουν πάψει να γεννιούνται παιδιά φορείς του ιού HIV, με πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν ως έφηβοι ή ενήλικες και με πρόσβαση σε θεραπεία αν προσβληθούν από την ασθένεια.



Η επικεφαλής του State Department υποστήριζε στις αρχές Νοεμβρίου ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στη δημιουργία των βάσεων για αλλαγή στην πορεία της πανδημίας. Μήπως θέλει να διευκρινίσει τώρα προς ποιά κατεύθυνση θα είναι η αλλαγή;

Ευρωπαϊκή «ευαισθησία»
Αλλαγή ζητεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή πλέον για την «αλληλεγγύη» της σε όλα τα επίπεδα. Αποζητά επειγόντως να συνάψει Σύμφωνο Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με την Ινδία. Πίσω από τους επίσημους τίτλους και τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων προς όφελος της γηραιάς ηπείρου, διαφαίνεται η πικρή διαπίστωση ότι φθηνά φάρμακα δεν θα είναι πλέον φθηνά....

Η ατομική θεραπεία με φάρμακα για το AIDS στοιχίζει σήμερα περίπου 150 δολάρια από 10 χιλιάδες δολάρια (!) που κόστιζε πριν από 10 χρόνια, αφού η Ινδία έχει μετατραπεί σε «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου», παράγοντας νόμιμα, φθηνά αντίγραφα φάρμακα. Το Σύμφωνο που προωθείται θα παρεμποδίζει την πρόσβαση στα προσιτά βασικά φάρμακα, μεταξύ των οποίων και τα αντιρετροϊκά, βάσει διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας..

Η Ε.Ε. πιέζει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ινδία για το Σύμφωνο εντός του πρώτου τριμήνου του 2012. Μετρά αντίστροφα τις μέρες, ενώ άλλοι μετρούν ζωές. Πριν να είναι αργά, η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μας καλεί να συμμετάσχουμε ενεργά στην εκστρατεία «ΕΥΡΩΠΗ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ». Με ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι φαρμακερές διατάξεις τους δεν θέλουμε να περάσουν. (https://action.msf.org/el_GR/action/index)

Να σημειωθεί ότι πάνω από το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη θεραπεία του AIDS στον αναπτυσσόμενο κόσμο παράγονται στην Ινδία.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, βιώνοντας από κοντά το πρόβλημα σε περιοχές όπου το AIDS θερίζει, καλούν και το Παγκόσμιο Ταμείο να αναλάβει δράση, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία για την θεραπεία αλλά και την πρόληψη μετάδοσης της μόλυνσης. Ζητούν και από τις δωρήτριες χώρες να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα εισακουστούν οι εκκλήσεις για φρένο στο πισωγύρισμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου