4 Οκτ 2011

Οι Άραβες bloggers συναντώνται στην Τυνησία (ανανεωμένο)

Περίπου 200 Άραβες μπλόγκερς που έχουν δραστηριοποιηθεί σε επίπεδο ακτιβισμού στο Διαδίκτυο, συγκεντρώθηκαν στην Τυνησία τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον ρόλο του Ιντερνετ και της κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική αλλαγή που ακολούθησε την «Αραβική Άνοιξη». 


Όπως ενημέρωσαν οι διοργανωτές, η τρίτη συνάντηση Αράβων bloggers, έπειτα από τις συναντήσεις του 2008 και του 2009 στην Βηρυττό, θα επικεντρωθεί στον ρόλο των κυβερνοακτιβιστών σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης.

Ο συμβολισμός του συνεδρίου στην Τυνησία (3-6 Οκτωβρίου) γεμίζει ικανοποίηση τους συμμετέχοντες αφού εκεί, και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συντελέστηκε τον Ιανουάριο του 2011 η κοινωνική εξέγερση που εκθρόνισε τον δικτάτορα Μπεν Άλι και αποτέλεσε τον «σπινθήρα» για να ακολουθήσει η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία κ.λπ.

«Είναι μια εξαιρετική συνάντηση. Θα προβληματιστούμε πάνω στις νέες αλλαγές που αντιμετωπίζουν τα κινήματα σε χώρες όπως η Συρία, το Μπαχρέιν, η  Υεμένη», είπε ο διοργανωτής της συνάντησης και διαχειριστής του site Νawaat, ενός ανεξάρτητου και συλλογικού blog της Τυνησίας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση της χώρας. Η συνάντηση γίνεται σε θετικό κλίμα για έναν επιπλέον λόγο˙ υπάρχουν φήμες ότι δύο bloggers που βρίσκονται εκεί έχουν επιλεχθεί στη λίστα υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Η Τυνήσια Lina Ben Mhenni  από τη μια, κατέγραψε online το χρονικό της εξέγερσης στη χώρα της, ενώ το στέλεχος της Google, o Αιγύπτιος Wael Ghonim αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς εμπνευστές των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. 

 Όποιος θέλει να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα μπορεί να διαβάσει εδώ, μεταξύ άλλων, διάφορα post  που αναφέρονται σε παρουσιάσεις των συμμετεχόντων. Υπάρχει βέβαια και το σχετικό twitter feed για real-time σχόλια, αντιδράσεις, συζητήσεις κ.λπ. Aκολουθούν κάποια μεταφρασμένα τμήματα από post που ανέβηκαν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου αλλά και από ρεπορτάζ media. 

Post, 3 Οκτωβρίου 2011 - Η Τυνησία έκανε δοκιμές σε λογισμικό λογοκρισίας για δυτικές κυβερνήσεις

arabbloggers

Ο νέος πρόεδρος της Tunisian Internet Agency, Moez Chakchouk, έλεγε κατά την παρουσίασή του, ότι δυτικές εταιρείες πρόσφεραν στην τυνησιακή κυβέρνηση μεγάλες εκπτώσεις  στη χρήση λογισμικού ασφαλείας, σε αντάλλαγμα για δοκιμές και bug tracking.  Είπε μάλιστα ότι συμβάσεις εμπιστευτικότητας τον εμποδίζουν από το να ονομάσει αυτές τις εταιρείες -  ωστόσο η Internet Agency έχει απομακρυνθεί από αυτές τις συνεργασίες, επομένως δεν μπορεί πλέον να επιδίδεται στην λογοκρισία ακόμη και αν αυτές οι εταιρείες ήθελαν. Ο Chakchouk έλεγε μάλιστα ότι ούτως ή άλλως , πλέον δεν θέλουν. Από εδώ και στο εξής, η αλλαγή στην ηγεσία αυτής  της υπηρεσίας η οποία κατηγορούταν για επιτήρηση και λογοκρισία, είναι μάλλον θετική απέναντι στους bloggers και τους ακτιβιστές αφού τους ενθαρρύνει να πιέσουν για καλύτερες ρυθμίσεις και συνταγματική προστασία της ελεύθερης online έκφρασεις. 

Ολόκληρο το post εδώ

Post, 4 Οκτωβρίου 2011: Σύνορα εναντίον Bloggers

Assaad Thebian 

«H διαφορά μεταξύ της  συνάντησης των Αράβων bloggers το 2009 και το 2011 είναι ότι τώρα δεν είμαστε οι 100/200 τρελοί άνθρωποι που πίστευαν ότι η αλλαγή δεν είναι ζήτημα μοίρας» - αυτά ηταν λόγια που έμειναν σε όλους μας. Έπειτα από δύο χρόνια, μετά από την τελευταία συνάντηση στην Βηρυττό, οι Άραβες bloggers συναντώνται στην «ελεύθερη Τυνησία» μετά από 3 επιτυχημένες επαναστάσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία και άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μπαχρέιν, τη Συρία και την Υεμένη…

…και ενώ η «αραβική άνοιξη» έμοιαζε να δίνει ελπίδα για περισσότερα δημοκρατικά και ελευθεριακά καθεστώτα… υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι! Ενώ υπήρχε η προοπτική για τη φιλοξενία 11 Παλαιστίνιων αντιπροσώπων (πρόκειται για αρκετούς bloggers  και δυο εργαζομένους στο ινστιτούτο Heinrich Boel – Ramallah το οποίο είναι μεταξύ των διοργανωτών του συνεδρίου), μόνο ένας εμφανίστηκε. Αν και οι λόγοι άρνησης δεν είναι ακόμη σαφείς, οι Παλαιστίνιοι bloggers είπαν ότι η άρνηση να παρευρεθούν στο συνέδριο ήρθε από το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας …  Το AFP, το Reuters, το Αl Arabiya και άλλα media δημοσιοποίησαν δηλώσεις ενός Παλαιστινίου blogger που έλεγε ότι «όλοι οι αιτούντες συνάντησαν άρνηση για την έκδοση visa, εκτός από ένα άτομο»…

…Οι αντιδράσεις για την άσχημη μεταχείριση από την τυνησιακή κυβέρνηση ήταν αρκετές ενώ οι διοργανωτές  εξέδωσαν μια ανακοίνωση δημοσιοποιώντας τα ονόματα των Παλαιστινίων που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, και το Heinrech Boel, το Νawat.org και το Global Voices εξέδωσαν άλλη ανακοίνωση καταδικάζοντας το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας και ανακοινώνοντας διάσκεψη μέσω  με Skype με μερικούς από τους Παλαιστίνιους bloggers. 

Όλοκληρο το post εδώ


Η εξάπλωση της πολιτικής ανυπακοής 


από το Al Jazeera


Leila Nachawati 
Ως Σύρια-Ισπανίδα blogger, η Leila Nachawati βρίσκεται σε μια μοναδική θέση να σχολιάζει την εξάπλωση του κινήματος πολιτικής ανυπακοής από το Νότο προς το Βορρά. Επικεντρώνοντας στο κίνημα «15 Μ» που ξεκίνησε από την Μαδρίτη τον Μάιο, η Nachawati είπε ότι υπήρχε ένα κοινό ζήτημα στις διαμαρτυρίες και των δυο πλευρών της Μεσογείου.

«Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των συνηθισμένων πολιτών και των πολιτικών δομών. Οι Ισπανοί διαδηλωτές επικαλέστηκαν τη γλώσσα της Αραβικής Άνοιξης και χρησιμοποίησαν ειρηνικές διαμαρτυρίες για να ανακαταλάβουν δημόσιους χώρους με μια μαζική έκφραση νηφάλιας αντίδρασης. Χρησιμοποίησαν τα social media κατά τον ίδιο τρόπο, διαδίδοντας πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες και τα παράπονά τους ακόμη και όταν αγνοήθηκαν από τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Τα παραδοσιακά media δεν προσέγγισαν τις κατασκηνώσεις την πρώτη μέρα και δεν πήγαιναν εκεί ακόμη και όταν εξελίχθηκε σε κάτι σημαντικό. Δεν ήξεραν πως να το ερμηνεύσουν. Όπως οι άνθρωποι στον Αραβικό κόσμο, οι Ισπανοί διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους ενάντια στην πολιτική διαφθορά και την αυξανόμενη ανεργία. Στον Αραβικό κόσμο, οι πολίτες κινητοποιήθηκαν γρήγορα αφού έπεσε το 'τείχος του φόβου'. Στη Δύση, υπήρχε το 'τείχος της απάθειας και της σιωπής'. Νομίζω ότι βιώνουμε κάτι ανεπανάληπτο. Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται σαν να παίρνουν ένα μάθημα από τους Άραβες».


Όλοκληρο το κείμενο εδώ

------------------------------------------------------


Διαβάστε ακόμη


- Τα 2 Storify του Αστέρη Μασούρα για την πρώτη και τρίτη μέρα του συνεδρίου

- Το κίνημα της 15 Μαΐου στην Ισπανία και η αραβική έμπνευση (slides από την παρουσίαση της blogger Leila Nachawati)


- «Κρας-τεστ» στην ασφάλεια των κινητών













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου