10 Οκτ 2011

Με δημόσιο κόστος 863 εκ. ευρώ η διάσωση της Proton Bank

Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε τον μηχανισμό διάσωσης της Proton Bank, κρατικοποιώντας έτσι την μικρή σε μέγεθος τράπεζα η οποία βρίσκεται υπό έρευνα για πιθανή παραβίαση του νόμου περί «ξεπλύματος» χρημάτων. Πρόκειται για το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα που κρατικοποιείται, αφού έλαβε άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ και ενισχύθηκε από το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. 
 
Αρκετοί αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σχολίαζαν ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται μάλλον με τα προβλήματα της ίδιας της τράπεζας παρά με την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (μεταξύ άλλων) της Αριστέας Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία, το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες.
 
Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό και μία δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).


Η ανακοίνωση της Proton Bank

Σε ειδική εκκαθάριση, σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 3601/2007, ετέθη η Proton Bank μετά από ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την 20/9.10.2011 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β΄ 2246/09-10-2011). Ειδικός Εκκαθαριστής διορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος του Ιωάννη. Για περισσότερες πληροφορίες, οι κ.κ. μέτοχοι δύνανται να επικοινωνήσουν με τον κο Χρήστο Αβραμίδη, τηλ. επικοινωνίας +30 210 6970654.
 
Ανακοίνωση Τράπεζας της Ελλάδος 

Ίδρυση νέας («καλής τράπεζας») Proton με μοναδικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ εφαρμογή του Ν.4021/2011 περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων
Κατόπιν εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην εφαρμογή του νέου νόμου περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τράπεζα Proton. Με βάση το νόμο αυτό, ιδρύθηκε «καλή τράπεζα», στην οποία μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων) της παλαιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα «καλή τράπεζα», η οποία θα λειτουργεί υπό το σήμα Proton, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέσχε τα απαιτούμενα κεφάλαια στην «καλή τράπεζα» και αποτελεί τον μοναδικό μέτοχό της.

Η «καλή τράπεζα» είναι κεφαλαιακά ισχυρή, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υπερβαίνει σημαντικά το εποπτικό όριο 8%, και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Διαθέτει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση. Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του Σκέλους Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων.

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό. Η νέα τράπεζα Proton απαλλαγμένη πλέον από τις αδυναμίες του παρελθόντος, είναι υγιής και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

Mε στοιχεία από Reuters, Eλευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου