12 Οκτ 2011

15/10: Παγκόσμιο κάλεσμα συγκεντρώσεων και ομιλιών για #globalchange

Στις 15 Οκτωβρίου, άνθρωποι σε 622 πόλεις απο 79 χώρες, συμμετέχουν στο κάλεσμα που διαδίδεται απο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για μια παγκόσμια ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στη σύγχρονη πολιτική και οικονομική ελίτ.  Η κινητοποίηση, σύμφωνα με κείμενα που ανέβηκαν στο σχετικό ισότοπο 15october.net και που μπορείς να διαβάσεις παρακάτω μεταφρασμένα στα Ελληνικά, αποσκοπεί ώστε η 15η Οκτ. να μην είναι απλά μια ημέρα συγκεντρώσεων που συμπίπτουν χρονικά ανα την υφήλιο, αλλά η αφετηρία για οργάνωση “απο τα κάτω” όπως έχουν αρχίσει να δίνουν ήδη το παράδειγμα χώρες σαν την Ισπανία, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων πραγματοποιείται 4ήμερη κομβική συνάντηση συλλογικοτήτων, το λεγόμενο 15s hub meeting στο οποίο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και workshops για θέματα αναφορικά με: 

  • το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μια διαδικασία που ανοίγει μια νέα φάση για τα κοινωνικά κινήματα, ποιές είναι οι καινούργιες μορφές οργάνωσης που αναδεικνύονται και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία τηλεματικής ώστε να προχωρήσουμε ενα βήμα παραπέρα την επανοικειοποίηση της πολιτικής ζωής
  • την επανεξέταση των απεργιών και του συνδικαλισμού, στην εποχή της εργασιακής επισφάλειας.
  • τη ριζοσπαστικοποίηση της Βρετανικής νεολαίας μέσα απο διαμαρτυρίες, εξεγέρσεις και καταλήψεις.
  • τη διαφθορά που προκαλεί η εξουσία μέσα απο το πρίσμα της νευροβιολογίας, κοινωνικής και πολιτικής ψυχολογίας και πως αυτή η διαδικασία αποφεύγεται μέσω της ανάπτυξης συνεργασίας, εμπάθειας και θετικής συναισθηματικής διαχείρησης.
  • την πρόταση για μια εναλλακτική χαρτογράφηση της εκπαίδευσης, ανάμεσα στις αναδιαμορφώσεις που συμβαίνουν στο σημερινό πανεπιστήμιο και τις πρακτικές των κοινωνικών κινήματων. Με ποιό τρόπο μπορεί να γίνεται δικτύωση, ώστε να μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με  αγώνες που λαβαίνουν σε διάφορα κράτη.
  • Το δικαίωμα στέγασης το οποίο βάλεται στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης και του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί η Ισπανική νομοθεσία, αναγκάζοντας πολλούς ανθρώπους που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, να βρίσκονται αντιμέτωποι με την έξωση και να εξακολουθούν να είναι χρεωμένοι για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ , για twitter updates στο @15shm και ζωντανή παρακολούθηση στο www.livestream.com/15shubmeeting
Οι συλλογικότητες που λαβαίνουν μέρος είναι οι ακόλουθες:
Alter-euAcampadaBcnAcampadaSol, Ateneu Candela AttacBartleby BolognaCollectivo Universitario Autonomo TorinoDemocracia Real Ya!Edy-FactoryInternational Student Movement IWW (Nevidni delavci sveta),  Juventud sin futuroKnowledge Liberation Front La Casa InvisibleRete Della ConoscenzaSocial Center RogStati Generali della Precarietà, Studen@incrisi, Take the SquareUK-uncutUniversidad Nómada,  X-net

Ενημέρωση για κινητοποιήσεις στο facebook απο εδω και στο twitter @15octobernet, ενώ τα αντίστοιχα hashtags είναι #globalchange, #15O, #Oct15 και #15Ofacts

Τίποτα για να χάσουμε, τα πάντα για να κερδίσουμε

(μετάφραση του κειμένου “nothing to lose – everything to win” αναρτημένο στο 15october.net)
 
Είμαστε οι άνθρωποι και τα δίκτυα που συμμετέχουν στην κομβική συνάντηση 15s, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη απο τις 15 έως 18 Οκτωβρίου.
1. Απορρίπτουμε τη λιτότητα ως μέσο επίλυσης της σημερινής κρίσης, δεδομένου ότι οδηγεί σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική διαχείριση του κοινού πλούτου. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές λιτότητας, επειδή αυξάνουν τις ανισότητες, πρόκειται για μια άμεση επίθεση εναντίον διαφόρων ευρωπαϊκών συστημάτων πρόνοιας και των υπάρχοντων κοινωνικών δικαιώματων που κατακτήθηκαν απο προηγούμενους αγώνες. Αυτές οι πολιτικές λιτότητας ευνοούν τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά συμφέροντα ιδιωτών, τα οποία αυτά καθ’ αυτά είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία που μας οδηγεί στη σημερινή κρίση. Αυτή η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πάνω απ΄ολα πολιτική . Είναι η στιγμή όπου το Ευρωπαϊκό κοινωνικό σύμφωνο έχει σπάσει, αποκαλύπτοντας την κατάρρευση των πολιτικών κομμάτων ως αποτελεσματικοί διαχειριστές του δημόσιου πλούτου.
 
2. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση και την υπαρξιακή επισφάλεια, απαιτούμε τον εκδημοκρατισμό του οικονομικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Αυτό θα επιτρέψει την κατασκευή ενός νέου οικονομικού μοντέλου  κοινωνικής πρόνοιας, βασιζόμενο σε δύο πτυχές: την εγγύηση της άνευ όρων πρόσβασης σε εισόδημα (βασικό εισοδήμα για όλους) και την αποτελεσματική και ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά δικαιώματα και κοινή περιουσία (εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, γνώση, περιβάλλον). Για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή φορολογική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική, καθώς και να ελέγχουμε το χρέος. Χρειαζόμαστε μια καινούργια κατηγορία κοινωνικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και το δικαιώμα στην πτώχευση. Διασώστε ανθρώπους όχι τις τράπεζες!
3. Θεωρούμε επίσης ουσιώδη τη διασφάλιση δικαιωμάτων όπως της διαδικτυακής ουδετερότητας, της ελεύθερης πρόσβασης σε δίκτυα, της γνώσης και της εκπαίδευσης, σε αντίθεση με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
4. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επισφάλειας και αυξανόμενης ανεργίας, η θέση των μεταναστών αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της στέρησης των εργασιακών δικαιωμάτων και την υποτίμηση της συμβολής τους στην οικονομική παραγωγή. Αυτό είναι το μοντέλο που έχει επεκταθεί και επιβληθεί σε όλους τους πληθυσμούς που εργάζονται. Απαιτούμε κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα της ιθαγένειας για όλους, ανεξάρτητα εαν είναι διαθέσιμη  μια σύμβαση εργασίας ή όχι. Ζητούμε την παραχώρηση αυτών των δικαιωμάτων σε όλους τους μετανάστες που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε όλοι μετανάστες. Κανένας δεν είναι παράνομος!
5. Πρέπει να μετατρέψουμε τo μοντέλo της δημοκρατίας και να επιδιώξουμε τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής, με άμεση συμμετοχή σε όλες τις σφαίρες της πολιτικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Το σημερινό μοντέλο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας έχει πλέον εξαντληθεί. Κανείς δεν μας αντιπροσωπεύει!
Για αυτούς τους λόγους στις 15 Οκτωβρίου, καλούμε όλους να εκφράσουμε μαζί την απόρριψη των πολιτικών που -προσποιούνται – θα μας οδηγήσουν έξω από την κρίση. Ας απαιτήσουμε μια πραγματική δημοκρατία!
Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε,τα πάντα για να κερδίσουμε! #UnitedForGlobalChange!



15 Οκτωβρίου: ποιό είναι το πλάνο;

(μετάφραση του κειμένου “15th October. What’s the plan?” που αναρτηθηκε στο 15october.net)

Ορισμός
Ψάχνοντας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάνουμε ενα κάλεσμα για μια παγκόσμια κινητοποίηση με συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να συγκροτηθούν δίκτυα που θα επιτρέψουν στον παγκόσμιο πληθυσμό να αποφασίσει πως θα πρέπει να είναι ο κόσμος. Το κλειδί στην 15η Οκτωβρίου δεν θα πρέπει να είναι απλά η κινητοποίηση ανθρώπων ή να γίνονται παράλληλα κάποιες ενέργειες, αλλά να υπάρχει η συνείδηση οτι ο κόσμος δραστηριοποιείται απο κοινού και ως εκ τούτου αρχίζει να δημιουργείται ένα δίκτυο ανάμεσα σε όλους μας, για να αποφασίσουμε όλοι μαζί -γιατί αυτός είναι ο μόνος δυνατός τρόπος -πως θα πρέπει να είναι αυτός ο κόσμος. Γνωρίζουμε ότι οι εξουσία είναι παγκόσμια, ότι ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και ως εκ τούτου η απάντησή μας πρέπει να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο αντίστοιχα.

*Περιεχόμενο

- Για να δοθεί η εξουσία στο λαό. Για την άμεση δημοκρατία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

- Ενάντια σε όσους αποφασίζουν για μας

Σκεπτόμενοι για το περιεχόμενο που θα μπορούσε να υπάρχει πίσω από μια κινητοποίηση σαν κι αυτή, οι ιδέες που θα μπορούσαν να μας δείξουν ενα μονοπάτι για ν’ αλλάξει ο κόσμος, τα πρώτα πράγματα που έρχονται συνήθως στο μυαλό μας είναι κοινού περιεχομένου με αυτά που συνήθως εμφανίζονται σε άλλες κινητοποιήσεις, ομάδες ακτιβιστών ή συνελεύσεις: το περιβάλλον (χωρίς πυρηνικά, η προστασία του…), οι τράπεζες (έλεγχος των αγορών, των φορολογικών παραδείσων, …), η εκπαίδευση (δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση…), κοινωνική πρόνοια, η μετανάστευση, οι πόλεμοι. Αλλά αυτό το περιεχόμενο εξαρτάται πολύ από το πλαίσιο και τα προβλήματα της κάθε χώρας, οι προτεραιότητες διαφέρουν απο τη μια χώρα στην άλλη οπότε πως θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια ή δυο απο αυτές τις ιδέες ως τον κύριο στόχο μιας πραγματικά παγκόσμιας κινητοποίησης;

Πιθανώς το περιβάλλον θα μπορούσε να αφορά το περιεχόμενο για την Ευρώπη, αλλά σίγουρα ο πόλεμος ή η τροφή θα ήταν για την Αφρική. Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν παγκόσμιες προτεραιότητες. Συνεπώς η ιδέα ήταν να αλλάξει η οπτική.
Θα πρέπει λοιπόν να πάμε στις ρίζες των προβλημάτων, οι ρίζες είναι που προκαλούν όλα αυτά τα προβλήματα. Ρίζες που είναι κοινές σε όλο τον κόσμο. Και αυτό το θεμελιώδες ζήτημα πίσω απο το οποίο βρίσκονται όλα τα άλλα προβλήματα, είναι ότι εμείς, οι άνθρωποι αυτού του κόσμου, δεν αποφασίζουμε πως αυτός ο κόσμος θα πρέπει να είναι. Αν μπορούσαμε, τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα θα είχαν εξαφανιστεί.

Αυτή είναι η βασική ιδέα που βρίσκεται πίσω από όλες τις κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο,την  Τυνησία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ισλανδία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, … Εμείς θέλουμε να αποφασίσουμε πως θα πρέπει να είναι οι χώρες μας, αντί των δικτατόρων, των αγορών, ή των κυβερνήσεων που δεν ακούν τους ανθρώπους . Και όταν πάρουμε πίσω τη δύναμη, θα βρούμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματά μας, πιθανώς διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη. Αυτή η πολύ βασική αλλά ισχυρή ιδέα, μας οδήγησε σε δύο βασικά περιεχόμενα 15Ο:
 
Για να δοθεί η εξουσία στο λαό. Για την άμεση δημοκρατία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.  

Ενάντια σε όποιους αποφασίζουν για μας. Και διευκρινίζουμε:
  • Οικονομικές δυνάμεις: οι τράπεζες, τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ, ΟΟΣΑ), οι οργανισμοί αξιολόγησης, οι πολυεθνικές, οι φορολογικοί παράδεισοι …
  • Η πολιτική εξουσία: η άρχουσα τάξη απομονωμένη απ’ τους ανθρώπους
  • Στρατιωτικές δυναμεις: ο στρατός, το ΝΑΤΟ
  • Η εξουσία της ενημέρωσης: τα μεγάλα ΜΜΕ, οι αρχές λογοκρισίας στο διαδίκτυο
Όλος ο κόσμος μπορεί να οικειοποιηθεί αυτές τις 2 ιδέες σαν δικό του περιεχόμενο και ταυτόχρονα να αποτελούν μια παγκόσμια απάντηση στα παγκόσμια προβλήματα.
Στο επόμενο επίπεδο, κάθε χώρα μπορεί να αναπτύξει αυτά τα περιεχόμενα υπο το πρίσμα μιας οπτικής σε τοπικό επίπεδο . Συνεπώς κινητοποιούμαστε για να δώσουμε μια παγκόσμια απάντηση, αλλά ταυτόχρονα και μια τοπική.



* Σχέδιο για 15Ο

Μόλις έχουμε περιεχόμενο για την 15Ο, οι προγραμματισμένες δράσεις για αυτή την ημέρα θα μπορούσαν να οργανωθούν γύρω από αυτές τις ιδέες, πχ διαδηλώσεις σε μέρη – σύμβολα αυτών των δυνάμεων που αποφασίζουν για μας, ή δράσεις εναντίον οποιασδήποτε απο αυτές τις δυνάμεις…
Συνδέοντας με το πρώτο περιεχόμενο και τον ορισμό για την 15Ο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η 15Ο δεν είναι μόνο απλά μια ημέρα για να διαδηλώσουμε, αλλά η ημέρα που θα αρχίσουμε να οργανώνουμε τους εαυτούς μας, ώστε να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε πως θα πρέπει να είναι ο κόσμος με πραγματικό και αποτελεσματικό τρόπο. Σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα ή το Ισραήλ, αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, αλλά θα πρέπει να συμβαίνει σε κάθε χώρα του κόσμου, καθώς επίσης και με ενα παγκόσμιο τρόπο πέρα ​​από κάθε χώρα. Η πρόταση είναι να ακολουθήσουμε αυτές τις χώρες και όταν θα βγούμε στους δρόμους να οργανώσουμε συνελεύσεις,  να αρχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο και να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να το κάνουμε. Ας οικοδομήσουμε κινήματα όπου ο κάθε απλός πολίτης θα έχει μια φωνή. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε και να αποφασίσουμε σε ποιον κόσμο θέλουμε να ζήσουμε, και με ποιό τρόπο θα το κάνουμε.

Το δικό μας ραντεβού στην Αθήνα, πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος στις 18:00 μμ. όπου θα γίνουν συναυλίες, ζωντανή σύνδεση με το κίνημα απ΄ολο τον κόσμο, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα. Για ενημέρωση στο twitter το hashtag είναι #15Οgr


Μετάφραση: Inflammatory

1 σχόλιο: