28 Σεπ 2011

Συχνότητες: Μετ΄ εμποδίων εξελίσσεται ο σχεδιασμός του ψηφιακού χάρτη

Νέες δυσκολίες, αλλά και καθυστερήσεις ανέκυψαν στο θέμα της μετάβασης στις ψηφιακές εκπομπές, ενώ την ίδια ώρα οι προθεσμίες πιέζουν πλέον ασφυκτικά ακόμη και για το όριο του 2015. Από τη μια «διαδικαστικά κωλύματα» που ανέκυψαν στο θέμα της ανάθεσης για το σχεδιασμό του Χάρτη Συχνοτήτων,πράγμα που ενδέχεται «να τινάξει στον αέρα» το σχετικό διαγωνισμό.

Από την άλλη υφίσταται η καθυστέρηση στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, που αφορούν στον προσδιορισμό του αριθμού των καναλιών που θα αδειοδοτηθούν για ψηφιακή εκπομπή ανά την Ελλάδα -δεδομένο απαραίτητο για την εκπόνηση του Χάρτη- κάνουν και τη διεθνή προθεσμία της ITU για την ψηφιακή μετάβαση, δύσκολο στόχο.

 Την ίδια ώρα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Χάρτη Συχνοτήτων, επισημαίνεται ότι εκτός από το χώρο της ραδιοτηλεόρασης, επηρεάζεται και μια σειρά από άλλους τομείς και θέματα, όπως το ψηφιακό μέρισμα από την αξιοποίηση του οποίου, το κράτος, υπενθυμίζεται ότι βάσει των αναγραφόμενων στο Μνημόνιο, έχει προβλέψει ότι θα έχει έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ στη διετία 2012-2013.

Επίσης μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ψηφιακή μετάβαση θα επηρεάσει άμεσα και τις διακρατικές ισορροπίες στο θέμα των συχνοτήτων με τα όμορα κράτη.

Καθυστερεί η ανάθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, εξετάζει πριν την τελική υπογραφή, τη διαδικασία για την ανάθεση του έργου για τη δημιουργία Χάρτη Συχνοτήτων -που ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου-, αφού εντοπίστηκαν προβλήματα.

Ειδικότερα και όπως δήλωσε στη «Ν» ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Σωκράτης Κάτσικας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «το θέμα με το διαγωνισμό έγκειται στο ότι στη διαδικασία υπήρξαν μόνο 2 και όχι 3 προσφορές από ισάριθμους ενδιαφερομένους, πράγμα που βάσει των ισχυουσών διατάξεων δημιουργεί ένα ζήτημα διαδικασίας, το οποίο εξετάζεται από τους νομικούς συμβούλους του υπουργού, Γιάννη Ραγκούση.

Σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στην τηλεόραση, θα πρέπει να προσδιοριστεί από άλλο υπουργείο, το υπουργείο Επικρατείας, ο αριθμός των καναλιών ανά την Ελλάδα, αφού αυτή η τεχνική πληροφορία, είναι προαπαιτούμενη για τη δημιουργία Χάρτη».

Επισημαίνεται ότι αν διαπιστωθεί ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε παρουσιάζει πρόβλημα -άρα είναι μαχητή από όποιον προσφύγει στο ΣτΕ πράγμα που αναμένεται να πράξουν πρώτα από όλα όσοι σταθμοί μείνουν εκτός νυμφώνος στην τελική αδειοδότηση και θα είναι πολλοί σε αριθμό-, ενδέχεται να ακυρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός, να προκηρυχθεί νέος, πράγμα που συνεπάγεται με τη σειρά του τεράστια καθυστέρηση για το σχεδιασμό και τη θεσμική κατοχύρωση του Χάρτη Συχνοτήτων.
Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα του διαγωνισμού, το είχε χειριστεί ο προκάτοχος του κ. Ραγκούση στο υπουργείο και νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ενώ το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης γενικότερα -πέρα από τα τεχνικά ζητήματα-, είναι αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου.

Η «Ν», ζήτησε από τον κ. Μόσιαλο ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα καθορισμού του αριθμού καναλιών. Δεν υπήρξε ωστόσο καμία νεώτερη πληροφορία.

Σημαντικές επιπτώσεις

Τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από τις καθυστερήσεις είναι πολλαπλά. Όπως ανέφεραν στη «Ν», στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς, από την ημέρα ύπαρξης του Χάρτη Συχνοτήτων -ολοκληρωμένου ως έργο και θεσμικά κατοχυρωμένου- και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, χρειάζονται τουλάχιστον δύο επιπλέον χρόνια για την κάλυψη των σημείων που αυτός θα προβλέπει.
Ως εκ τούτου και βάσει της μέχρι τώρα εμπειρίας, εκφράζονται σοβαρότατες επιφυλάξεις για το εάν τελικά η χώρα θα καταφέρει να πιάσει και την καταληκτική ημερομηνία για τις ψηφιακές μεταδόσεις που έχει θέσει η ITU, τον Ιούνιο του 2015.

Το μέρισμα

Η μη ύπαρξη Χάρτη Συχνοτήτων, δεν τινάζει στον αέρα μόνο τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Έχει επιπτώσεις και στο θέμα του ψηφιακού μερίσματος, του οποίου πρακτικά δεν είναι δυνατός ούτε ο προσδιορισμός, ούτε η αξιολόγηση.

Δεδομένων δε των ραγδαίων αλλαγών στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, δεν μπορεί να γίνει ούτε η οικονομική μελέτη και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη στο Μνημόνιο η κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί για έσοδα από το ψηφιακό μέρισμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ το 2012 και των 200 εκατ. ευρώ το 2013.

Στέλιος Ιωάννου - Aναδημοσίευση από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου