26 Μαρ 2015

#rbnews 24.3.2015: Δικαιώματα κρατουμένων - βιασύνη ή αδιαφορία;

O @Galaxyarchis με την @Agapi_V στο στούντιο του radiobubble και θέμα την απεργία πείνας κρατουμένων, τις καταλήψεις από αλληλέγγυους, τον "τρομονόμο" και "κουκουλονόμο", καθώς και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και την "αποσυμφόρηση" των υπολοίπων καταστημάτων κράτησης.



18 Μαρ 2015

#rbnews 17.3.2015: Μνημόνιο με άλλα λόγια

Με τη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη στο στούντιο του Radiobubble, συζητάμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

Η πορεία ως σήμερα, οι διαψεύσεις, οι υποχωρήσεις και η συνέχιση του μνημονίου με άλλα λόγια. Τα πρώτα νομοσχέδια και τα επόμενα δύσκολα βήματα ως και την λήξη του κρίσιμου τετραμήνου.


5 Μαρ 2015

#rbnews 3.3.2015: Κρυφτούλι για ένα μνημόνιο

Με το δημοσιογράφο της ΕΡΤ και του "Στο Κόκκινο", Νίκο Τσιμπίδα, αναλύουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup, τους λόγους που δεν ήρθε αυτή για κύρωση στη βουλή και το πρώτο νομοσχέδιο, "για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".



4 Μαρ 2015

Γιατί το "επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης", στην πράξη δε θα στεγάσει κανέναν.


To πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κάποια από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το πρώτο που καταθέτει η νέα κυβέρνηση, αξίζει τον κόπο παρατήρησης όχι μόνο γιατί η αποτελεσματικότητά του δείχνει αμφίβολη, αλλά και γιατί μπορούμε μέσα από αυτό να ανιχνεύσουμε τη λογική και την πρακτική της κυβέρνησης, αλλά και τη γραφειοκρατία που κινδυνεύει να αφανίσει το όποιο κυβερνητικό έργο.

Όπως και να 'χει, δεν πρόκειται ακόμη για νόμο, αλλά για “σχέδιο νόμου”, άρα οι παρακάτω σκέψεις που αφορούν στο επίδομα στέγασης δημοσιεύονται και με την ελπίδα, λέμε τώρα, να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους. Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε τις εικόνες από τις δύο σελίδες του νόμου που αφορούν στο θέμα ώστε να μη σας ζαλίζω με συνεχείς αναφορές σε παραγράφους και άρθρα, ενώ ολόκληρο το σχέδιο νόμου θα το βρείτε εδώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το επίδομα στέγασης θα το λαμβάνουν μέσω του κράτους απευθείας οι εκμισθωτές, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για να το λάβουν όμως θα πρέπει να έχουν φορολογική ενημερότητα.

Αν δηλαδή δεν έχει ο ιδιοκτήτης φορολογική ενημερότητα, ο ενοικιαστής δεν θα μπορεί να λάβει το επίδομα. Τι λογική μπορεί να έχει κάτι τέτοιο; Οι στα όρια της ακραίας φτώχειας εν δυνάμει ενοικιαστές, εκτός των άλλων θα πρέπει να ρωτάνε και τον εν δυνάμει εκμισθωτή-ιδιοκτήτη του σπιτιού “έχετε φορολογική ενημερότητα;”
Και άντε κι ο εκμισθωτής έχει φορολογική ενημερότητα, θα την έχει κάθε μήνα; Γιατί προφανώς -και όπως η ελληνική γραφειοκρατεία απαιτεί- εάν δεν την έχει κάποιο μήνα, δε θα λάβει και το ενοίκιό του από το κράτος.

Επίσης, το επίδομα ορίζεται ως “ακατάσχετο”, όσο αφορά στον ενοικιαστή. Πλην όμως “μπορεί να συμψηφιστεί με χρέη προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία” όσον αφορά στον ιδιοκτήτη του σπιτιού (εάν αυτό δηλαδή εννοεί το σχέδιο νόμου μιας και είναι κακοδιατυπωμένο και ασαφές στο συγκεκριμένο σημείο).
Αυτό το “μπορεί” όμως, τι να σημαίνει άραγε; "Μπορεί" εάν ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης του σπιτιού το επιθυμεί; Ή "μπορεί" και ερήμην του εκμισθωτή εάν απλά ο έφορος το επιθυμεί; Γιατί εάν ισχύει το δεύτερο -που σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα ελληνικά φορολογικά ήθη και έθιμα είναι και το πιθανότερο- το μέτρο ακυρώνεται πριν εφαρμοστεί. Ποιος ιδιοκτήτης ακινήτου θα δεχτεί έναν ενοικιαστή του οποίου το ενοίκιο στην πράξη θα κατασχέτει η εφορία ανάλογα με τα κέφια της.