Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

24 Δεκ 2014

#rbnews 2: Ολόκληρη Ευρώπη "δεν χωράει" μία χούφτα Σύρους;

Στη δεύτερη εκπομπή του τέταρτου κύκλου #rbnews συζητάμε στο στούντιο για τον αγώνα των Σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να αποχωρήσουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

25 μέρες στο δρόμο και κάτω από τη βροχή, ως ότου το ελληνικό κράτος να "λυγίσει" και να αρχίσει να πράττει όσα απλά ορίζει ο νόμος. Με τον κίνδυνο να ξεχαστούν οι πρόσφυγες, καθώς πλέον δεν φαίνονται, ενώ κυριαρχούν οι πολιτικές εξελίξεις για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Inflammatory και Sapienchia, μεταφέρουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, σχετικά με την πορεία της έκδοσης εγγράφων, την προσωρινή στέγαση των προσφύγων, τη στάση του ελληνικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Duke Zappa μας μεταφέρει τις νεότερες εξελίξεις από την Ιρλανδία, όπου το Σιν Φέιν αποκτά δημοσκοπική δυναμική περίπου ένα χρόνο πριν τις εκλογές..


18 Δεκ 2014

#rbnews 1 (2014-15): Σε αναζήτηση Προέδρου της Δημοκρατίας

Έναρξη της τέταρτης σεζόν #rbnews λίγες ημέρες πριν από την πρώτη διαδικασία ψήφισης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μία ιστορικών διαστάσεων διαδικασία, καθώς όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα προκύψει εκλογή Προέδρου με ευρεία πλειοψηφία. Εξέλιξη που θα οδηγήσει μοιραία σε εκλογές τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο του 2015.

Γι' αυτά, αλλά και το γενικότερο κοινοβουλευτικό παρασκήνιο, στο νέο στούντιο του radiobubble (στο θέατρο "104", Ευμολπιδών 41, Γκάζι), βρίσκεται ο κοινοβουλευτικός ρεπόρτερ του ρ/φ "Στο Κόκκινο" και δημοσιογράφος της Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, Νίκος Τσιμπίδας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Duke Zappa μας μεταφέρει τις νεότερες εξελίξεις από το ισπανικό μέτωπο, όπου το αριστερό Podemos έχει βάλει πλώρη για την εξουσία, τη στιγμή που το καθεστώς Ραχόι σκληραίνει πάρα πολύ τη στάση του απέναντι στους διαδηλωτές.

17 Δεκ 2014

“Οδυσσέας”: Ένας χρόνος αγώνα ενάντια στον Κύκλωπα του κράτους

Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του σχολείου "Οδυσσέας" που έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος που δημιούργησαν στη λειτουργία του οι φορολογικοί μηχανισμοί του κράτους, συνεχίζει αφενός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στου πολίτες χωρίς αντίτιμο, αφετέρου να καταβάλει τις δόσεις του στην εφορία, για ένα πρόστιμο που η κοινή λογική υπαγορεύει ότι δεν έπρεπε να του επιβληθεί. 


Θεσσαλονίκη, 14/12/2014
“Οδυσσέας”: Ένας χρόνος αγώνα ενάντια στον Κύκλωπα του κράτους


Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της πιο δύσκολης φάσης της περιπέτειας του Σχολείου Αλληλεγγύης “Οδυσσέας”, μιας εθελοντικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη που από το Δεκέμβρη του 1997 διδάσκει αδιαλείπτως εντελώς δωρεάν ελληνικά, αλλά και ξένες γλώσσες, σε μετανάστες, πρόσφυγες, παλιννοστούντες και ντόπιους, με 7000 περίπου μαθητές να έχουν περάσει ως τώρα από τα θρανία του. Η περιπέτεια αυτή, για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση, έχει ξεκινήσει το 2012 με τον έλεγχο των λογιστικών του βιβλίων από την Εφορία και την επιβολή εις βάρος του ολωσδιόλου άδικων και καταφανώς δυσβάσταχτων προστίμων (62.000 ευρώ περίπου) για τυπικές και γραφειοκρατικές παρατυπίες στα λογιστικά του βιβλία. Για την ιστορία, αυτές οι παρατυπίες συνίσταντο κυρίως σε λογιστικές παραλείψεις που παρουσίαζαν τα – εκ του νόμου μη φορολογητέα- έσοδα του Σχολείου κατά πολύ λιγότερα από τα έξοδα της περιόδου 2001-09, και σε εκπρόθεσμη προσκόμιση αποδείξεων είσπραξης και πάλι μη φορολογητέων ποσών της ίδιας περιόδου.