Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

28 Φεβ 2014

Το Ευρωκοινοβούλιο ανακρίνει την Τρόικα

Η "εξέταση" της Τρόικα που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερμηνεύει τις σοβαρές παραλείψεις σε επίπεδο δημοκρατίας και νομοθεσίας, την ευθύνη για τις οποίες φέρουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναντι των χωρών που υποβλήθηκαν στα "προγράμματα οικονομικής διάσωσης" που διενεργούνται εδώ και τέσσερα χρόνια.

Παρά την καλυμμένη πρόθεση να "ξεπλυθεί" η Τρόικα, η προκαταρκτική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε μπορεί να μην αναφερθεί σε πολλές παρατυπίες. Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα ερωτηματολόγια που εστάλησαν στους βασικούς υπεύθυνους, οι οποίοι εντελώς ατιμώρητοι, δεν απαντούν καν ή απαντούν ελλιπώς.

Το σχέδιο έκθεσης που υπογράφεται από τους Othmar Karas και Liem Hoang Ngoc, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παραδόξων και ανεξήγητα λησμονεί τη διάσωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, που έγινε τον Ιούνιο του 2012 και αφορά 100 δις ευρώ (εκ των οποίων λέγεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί τα 41,3 δις).

Η προκαταρκτική έκθεση, που θα πάρει την οριστική της μορφή λίγο πριν τις ευρωεκλογές, τον Απρίλιο, σημειώνει σοβαρές παρατυπίες της Τρόικα, και δικαιολογεί τη δράση της σε πολλές περιπτώσεις. Μιλά για "τεράστια πρόκληση της Τρόικα", υπερασπίζεται την ιδέα σύμφωνα με την οποία "ο χρόνος πίεζε, τα νομικά εμπόδια έπρεπε να εκτοπιστούν, ο φόβος για διάλυση της ευρωζώνης ήταν πραγματικός, έπρεπε να υιοθετηθούν πολιτικές συμφωνίες…". Η περίπτωση υλοποίησης εναλλακτικών μέτρων απορρίπτεται, με το παρακάτω σκεπτικό:

#rbnews 22: (Μη) Κυβερνητικές Οργανώσεις

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής της 21ης Φεβρουαρίου 2014, ο @Galaxyarchis φιλοξενεί στο στούντιο του Radiobubble τη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη.

Συζητούν τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Πόσα δεδομένα για τη δράση τους ήταν γνωστά από χρόνια. Τη στενή σχέση της πολιτικής εξουσίας με τις "αμαρτωλές" ΜΚΟ. Το ρόλο των ΜΜΕ στην επί χρόνια αποσιώπηση κάποιων σκανδαλωδών χρηματοδοτήσεων.

Επίσης, το πολιτικό προσκήνιο (και παρασκήνιο) στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο @Duke_Zappa μεταφέρει τις ειδήσεις για τις αντιδράσεις στην κυβέρνηση Μαδούρο της Βενεζουέλας.

26 Φεβ 2014

"Future Suspended"

To ντοκιμαντέρ της ομάδας The City At A Time Of Crisis


Future Suspended (english) from Ross Domoney on Vimeo.


"Πώς διεισδύει η παγκόσμια οικονομική κρίση στους καθημερινούς χώρους της πόλης; Το ντοκυμαντέρ, διάρκειας 35 λεπτών, ιχνηλατεί τις πολλαπλές μεταμορφώσεις του Αθηναϊκού δημόσιου χώρου σήμερα. Το ντοκυμαντέρ χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος, με τίτλο “Ιδιωτικοποίηση”, διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη που χαρακτήρισε την περίοδο της Ολυμπιάδας του 2004 και τα σύγχρονα προγράμματα ιδιωτικοποίησης που λαμβάνουν χώρα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Το δεύτερο μέρος, με τίτλο “Υποτίμηση”, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους συρρικνώνονται, σήμερα, οι αστικοί χώροι για τους/τις μετανάστες/ριες, και την επακόλουθη υποτίμηση της ζωής τους. Το τελευταίο μέρος, με τίτλο “Στρατιωτικοποίηση”, καταδεικνύει πώς με αφετηρία την κρίση, η υποτίμηση μετατρέπεται σε μια γενικευμένη συνθήκη—πώς η άνοδος του οικονομικο-αυταρχικού συμπλέγματος συρρικνώνει το δημόσιο χώρο στην πόλη, τροφοδοτώντας ως αποτέλεσμα την κοινωνική απόγνωση και οργή."

20 Φεβ 2014

'Ολο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες απελαύνονται από το Βέλγιο

Η Σύλβια ζει εδώ και πάνω από τρία χρόνια στο Βέλγιο, αλλά, όντας Ιταλίδα, θα πρέπει σύντομα να πακετάρει τις βαλίτσες της. Είναι μία από τους 2712 πολίτες με καταγωγή από κράτη μέλη της ΕΕ, που μέσα στο 2013 έλαβαν την εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα. Καθώς έκανε έφεση, η Σύλβια, μουσικός και μητέρα ενός παιδιού, έχει πάρει αναστολή. Αλλά το συμβόλαιό της -πρόκειται για ένα συμβόλαιο "ένσωμάτωσης", επιδοτούμενο από το κράτος- έχει και αυτό ανασταλεί.

"Όποιος λαμβάνει εντολή απέλασης, δεν μπορεί να εργαστεί, δεν έχει πια οντότητα, χάνει την ταυτότητά του, οπότε δεν έχει πλέον πρόσβαση σε μια σειρά από διοικητικές και δικαστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία. Και νομίζω πως δεν μπορεί να είναι αποδεκτή αυτή η κατάσταση", μας λέει.

Το Βέλγιο βασίζεται σε μια ντιρεκτίβα που διέπει την ελεύθερη κυκλοφορία ευρωπαίων πολιτών, και ιδιαίτερα σε μια παράγραφό της που ορίζει ότι "το πρόσωπο δεν μπορεί να συνιστά παράλογο βάρος για τη χώρα υποδοχής". Η παράγραφος αυτή εφαρμόζεται κατά γράμμα εδώ και δύο χρόνια. Οι εντολές απέλασης έχουν από τότε τετραπλασιαστεί.

18 Φεβ 2014

#rbnews 21: Βαλκάνια - η χερσόνησος της ανεργίας

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής της 14ης Φεβρουαρίου 2014, ο @Galaxyarchis ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας, την εβδομάδα που πέρασε:

Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταδίκη συζύγου υφυπουργού για το θάνατο 15χρονου και κάποια κρίσιμα ερωτήματα για το ρόλο της αστυνομίας. Αστυνομικοί "ανακρίνουν" δασκάλους και απειλούν μαθητές, εισαγγελείς διώκουν δημοσιογράφους για δημοσίευση ΦΕΚ(!) και άλλα φαινόμενα ενός ιδιότυπου κρατικού ολοκληρωτισμού που ανθίζουν στις ημέρες μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο @Duke_Zappa μεταφέρει τις ειδήσεις για τη λαϊκή εξέγερση στη Βοσνία, μαζί με μία χρήσιμη ανασκόπηση που εξηγεί τι οδήγησε σε αυτήν.

10 Φεβ 2014

Οι τελευταίες μέρες του Διαδικτύου;

Με αφορμή τον ορισμό της 11ης Φεβρουαρίου ως ημέρα δράσης για τις ψηφιακές μας ελευθερίες και τις εκδηλώσεις, συζητήσεις και παρεμβάσεις που προγραμματίζονται με αφορμή την αυριανή  ημέρα, (αναλυτικότερα εδώ) αναδημοσιεύω την, θα έλεγα αγωνιώδη, έκκληση που διακινείται μέσω του avaaz.org και υπογράφεται από τη διαχειριστική ομάδα του οργανισμού.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορεί πλέον να ελέγχει και το τι βλέπουμε στο Διαδίκτυο. Θα είναι το τέλος του Διαδικτύου στη μορφή που το ξέρουμε. Η δημοκρατική αποστολή του να παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση σε όλους, όπως την είχαν συλλάβει οι ιδρυτές του World Wide Web, θα σβήσει για πάντα.

#rbnews 20: "Όλοι οι καλοί χωράνε", στις εκλογές

Στην εκπομπή της 7ης Φεβρουαρίου,  ο @Galaxyarchis φιλοξένησε στο στούντιο του radiobubble τα "Trolls του (μετα)Μεσονυχτίου", της "ραδιοζώνης ανατρεπτικής έκφρασης" 98FM που εκπέμπει από την Πολυτεχνειούπολη.

Συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα για την ΕΥΑΘ και τον ΑΔΜΗΕ. Αλλά το κεντρικό θέμα ήταν οι επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο, που μοιραία θα αποτελέσουν το δείκτη για ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Καρυπίδης και Βουδούρης στα ψηφοδέλτια του Σύριζα και γενικώς η στροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον λεγόμενο "κυβερνητικό ρεαλισμό".

9 Φεβ 2014

Sochi 2014: Στα παρασκήνια μιας Ολυμπιάδας - Μέρος 1ο


To Ολυμπιακό Στάδιο Fisht στο Sochi. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του η ομάδα που διοργανώνει την Τελετή Έναρξης αποφάσισε πως ο θόλος του σταδίου θα είναι σταθερός, και όχι κινητός όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η κατασκευαστική ομάδα είχε στη διάθεσή της τρεις μήνες για να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει την απαραίτητη ποσότητα ατσαλιού ώστε να χτιστεί ο νέος θόλος του σταδίου. Photo: REUTERS / Alexander Demianchuk 

Την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου,  ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες στο Sochi με μια εντυπωσιακή, όπως συνηθίζεται, τελετή έναρξης. Το Sochi επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει την 22η χειμερινή ολυμπιάδα στη συνεδρίαση της Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στη Γουατεμάλα τον Ιούλιο του 2007. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, που ειδικά για την περίσταση μίλησε στην Ολυμπιακή Επιτροπή στα αγγλικά, πράγμα που επισημάνθηκε σαν κάτι σπάνιο από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το κόστος που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητας δεν ξεπερνούσε τα 12 δισεκατομμύρια, αν και από τότε έχει υπερτετραπλασιαστεί. Ήταν αυτή η οικονομική προσφορά της Ρωσίας που έπαιξε σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να προτιμηθεί η υποψηφιότητά της από αυτές της Νότιας Κορέας και της Αυστρίας.

Η σπατάλη

Υπολογίζεται πως οι αγώνες αυτοί θα κοστίσουν τουλάχιστον 51 δισεκατομμύρια δολάρια, θα είναι δηλαδή οι ακριβότεροι ολυμπιακοί αγώνες στην ιστορία του θεσμού. Η Ρωσία θα πληρώσει για την χειμερινή Ολυμπιάδα περισσότερα από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Κίνα για την θερινή Ολυμπιάδα του 2008. Αντίστοιχα η Μεγάλη Βρετανία ξόδεψε για την Ολυμπιάδα στο Λονδίνο του 2012 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν άλλωστε εξαρχής προφανές πως η χειμερινή Ολυμπιάδα του Sochi αποτελούσε για τον Vladimir Putin επίδειξη πολιτικής και οικονομικής ισχύος.

6 Φεβ 2014

ΕΥΑΘ: Πρωτοβουλίες εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού απαντούν στη Suez

Στις 23 Ιανουαρίου, η Diane D' Arras, αντιπρόεδρος της εταιρείας Suez, που εμφανίζεται ως το φαβορί για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, έδωσε μία συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη. Η κίνηση της εταιρείας έρχεται αμέσως μετά τα δημοσιεύματα για απόφαση του ΣτΕ εναντίον της μεταβίβασης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Κάτι που εμποδίζει την παρούσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ήταν να πωληθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.

Σε εκείνη την συνέντευξη τύπου, η Diane D' Arras παρέθεσε μία σειρά υποσχέσεων της Suez προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις, εν όψει νέων κυβερνητικών ελιγμών, προκειμένου να αποφευχθεί το εμπόδιο του ΣτΕ. Μεταξύ των υποσχέσεων, η δημιουργία 2.000 έως 4.000 θέσεων εργασίας και η συνολική επένδυση σε υποδομές που μπορεί να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ!

Άμεσα, οι πρωτοβουλίες εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα συνέταξαν ένα κείμενο που αποδομεί τις υποσχέσεις της Suez και θέτει καίρια ερωτήματα σχετικά με το -όχι τόσο "ευχάριστο"- παρελθόν και παρόν της εταιρείας.

H συζήτηση στην Ευρωβουλή για το κρατικό έγκλημα στο Φαρμακονήσι

ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της ευρωβουλής για το θέμα. Ο Βενιζέλος προσπάθησε να παρουσιάσει το γεγονός ως «επιχείρηση διάσωσης» που λόγω των καιρικών συνθηκών κατέληξε σε δράμα και κρύφθηκε πίσω από μια «ανεξάρτητη δικαστική έρευνα» που διενεργείται. Δε διευκρίνισε βέβαια αν τα θύματα που έχασαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους θα έχουν απελαθεί μέχρι να λήξει η έρευνα.

Η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σ. Μάλμστρομ έκανε διακριτική κριτική στο Βενιζέλο λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν τηρεί ακόμα πλήρως τις διεθνείς κι ευρωπαϊκές προδιαγραφές στη διαχείριση της μετανάστευσης». Θύμισε επίσης ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Απέφυγε βέβαια όμως να πει ότι όταν παρόμοιες ενέργειες γίνονται από τη Frontex βρισκόμαστε σε ένα απόλυτο κενό δικαίου.

Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (πρώην ΠΑΣΟΚ) διάβασε τη μαρτυρία των επιζώντων που λέει ότι οι λιμενικοί ήθελαν να τους πνίξουν και μόνο λόγω βλάβης του σκάφους δεν τους άφησαν τελικά όλους να πνιγούν. Λέει επίσης για το λιμενικό που κλώτσησε μακριά το ξύλο που έριξε ένα Σύριος για να πιαστεί ένα παιδί. Ο Κ. Αρσένης ολοκλήρωσε καταγγέλλοντας τη συνυπευθυνότητα όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την πολιτική ευθύνη του Βενιζέλου που με τις εντολές του για άτυπες επαναπροωθήσεις μετατρέπει τους λιμενικούς σε δήμιους.

Ο Ιρλανδός Paul Murphy (Ενωμένη Αριστερά - GUE) κατηγόρησε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την ΕΕ ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους». Είπε ότι οι νέοι αυτοί νεκροί προστίθενται στους 20 χιλιάδες που έχουν πεθάνει τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ. Είπε επίσης ότι η βάρβαρη μεταναστευτική πολιτική είναι προϊόν ενός βάρβαρου συστήματος που πρέπει να ανατραπεί. 

Η γαλλίδα Marie-Christine Vergiat είπε ότι η Ενωμένη Αριστερά (GUE) ζήτησε να γίνει αυτή η συζήτηση γιατί πολλά στοιχεία που συνελέγησαν επί τόπου από πολλούς φορείς δείχνουν ότι πρόκειται για μια παράνομη επιχείρηση μαζικής επαναπροώθησης κι όχι για μια επιχείρηση διάσωσης όπως διατείνονται οι ελληνικές αρχές.

Τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ υπογράμμισαν επίσης στις τοποθετήσεις τους οι Ν. Χρυσόγελος (Πράσινοι), Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ) και Χ. Αγγουράκης (ΚΚΕ). Η Μ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ) κριτίκαρε τις ρατσιστικές δηλώσεις Δένδια περί πολιτών δεύτερης κατηγορίας, ενώ πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου. Την κυβέρνηση υπερασπίστηκαν η Μ. Γιαννάκου και ο Γ. Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας. 

Στο κλείσιμο του, ο Βενιζέλος είπε ότι οι δικές του δηλώσεις επικαλύπτουν τις δηλώσεις όλων των άλλων υπουργών της κυβέρνησης και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και για τις λάθος επιλογές του που έφεραν στην Ευρωβουλή φωνές σαν κι αυτές που τον κριτίκαραν, φωτογραφίζοντας προφανώς τους Κοππά και Αρσένη.

Όλη η συζήτηση εδώ.

[πηγή]

#rbnews 19: «Παράνομες τακτικές επαναπροώθησης» μεταναστών

Η πρώτη εκπομπή #rbnews στο νέο πρόγραμμα (κάθε Παρασκευή στις 18:00) και πλέον με δίωρη διάρκεια.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, το θέμα του πρώτου μέρους ήταν το περιστατικό πνιγμού μεταναστών έξω από το Φαρμακονήσι και οι πιθανές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας στην άσκηση παράνομων πρακτικών επαναπροώθησης. Δηλώσεις πρωθυπουργού, και αρμόδιων υπουργών, που αποτελούν έμμεσες ομολογίες ότι τέτοιες παράνομες πρακτικές αποτελούν πλέον κεντρική επιλογή της Ελλάδας. Επίσης, η βίαιη αντίδραση της αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικές διαμαρτυρίες για τους πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο @Galaxyarchis φιλοξένησε στο στούντιο την Μαρία Κανελλοπούλου του savegreekwater.org, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τι σημαίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας να κηρύξει παράνομη τη μεταβίβαση των δημόσιων υπηρεσίων ύδρευσης και αποχέτευσης στο ΤΑΙΠΕΔ.