Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

23 Δεκ 2013

#rbnews 14: Ο παραλογισμός κυρίαρχος στη διαχείριση των υδάτων

Οικοσύστημα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
(από το blog του Δ. Γερονίκου)
Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, φιλοξενήσαμε στο στούντιο του radiobubble τον γεωπόνο Δημήτρη Γερονίκο, όπου και συζητήσαμε θέματα γενικότερης διαχείρισης υδάτων στην Ελλάδα, τόσο για αγροτική -κυρίως- χρήση όσο και στο αστικό δίκτυο, τα λάθη, τις παραλείψεις και τα “εγκλήματα” που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αλλά και για τις εναλλακτικές προοπτικές του μέλλοντος.

Συζητήθηκαν ζητήματα όπως, η κατασπατάληση νερού αλλά και πόρων με κακές πρακτικές που στόχο έχουν την απορρόφηση κονδυλίων, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, η λειψυδρία, η εκτροπή του Αχελώου κ.α. Διατυπώθηκαν προτάσεις για την αγροτική παραγωγή, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις τοπικές οικολογικές -και όχι μόνο- κινήσεις πολιτών.

Με την 14η εκπομπή του #rbnews κλείνει ο κύκλος συνεντεύξεων με θέμα το "νερό". Σύνοψη και συμπεράσματα της έρευνας του radiobubble news θα δημοσιευθούν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

20 Δεκ 2013

Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ προτρέπει σε βασανισμό μεταναστών

O Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, φέρεται να προτρέπει υφισταμένους του να βασανίζουν μετανάστες (σ.σ. τους αποκαλεί "λαθρομετανάστες"). σε ηχητικό ντοκουμέντο, από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc.

Ο κ. Παπαγιαννόπουλος δίνει οδηγία να κάνουν «το βίο αβίωτο» στους μετανάστες, ώστε να διαδίδεται στις χώρες τους το πώς η Ελλάδα "υποδέχεται" τους μετανάστες.



9 Δεκ 2013

Προϋπολογισμός 2014

Των mpatman και anarresti
Το παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζει τα έξοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2014 ανα κεντρική υπηρεσία (Υπουργεία, Βουλή και Προεδρία της Δημοκρατίας) του οποίου το σύνολο ανέρχεται στα 116.859.059.000,00 ευρώ.
Το μέγεθος του κάθε τμήματος είναι ανάλογο του μεγέθους του προϋπολογισμού της κάθε κεντρικής υπηρεσίας, το χρώμα του ανάλογο της μεταβολής του προϋπολογισμού σε σχέση με το 2013 (αύξηση: πράσινο, μείωση: κόκκινο) και η εντονότητα του χρώματος ανάλογη με την απόλυτη μεταβολή του.  

8 Δεκ 2013

Ηχητικό: Νερό, Δημόσιο Αγαθό (DOC4LIFE)

Στα πλαίσια του αφιερώματός μας για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού στην Ελλάδα, παρακολουθήσαμε την εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε η doc4life την περασμένη Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, με θέμα "Νερό, δημόσιο αγαθό".

Οι εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι Δημήτρης Γερονίκος (Γεωπόνος), Δημήτρης Χρυσαφίδης (δρ. Χημείας Τροφίμων), Έφη Σπυροπούλου (μέλος πρωτοβουλίας SAVEGREEKWATER) και Βασίλης Τσόκαλης (εκπρόσωπος ΣΕΚΕ-Σ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ). Για τα θέματα που συζητήθηκαν, σχετικά με την ποιότητα του νερού στην Ελλάδα, τη διαχείρισή του, τα κινήματα εναντίον της ιδιωτικοποίησής της και το μέλλον της ΕΥΔΑΠ, το #rbnews αφιέρωσε την εκπομπή #12 της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου.

Συγκεντρώσαμε όλες τις εισηγήσεις εκείνης της ημέρας και τις δημοσιεύουμε:

#rbnews 13: Για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου

Η 13η εκπομπή της τρίτης σεζόν #rbnews, συνέπεσε με την ημέρα πέντε χρόνια ακριβώς μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το Δεκέμβριο του 2008. Η κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε ήταν για πολλούς ένα προμήνυμα του ξεσπάσματος της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης που επακολούθησε. Για κάποιους άλλους ήταν "νέα Δεκεμβριανά" και "σπασμένες βιτρίνες". Για τον @galaxyarchis που επιμελείται την εκπομπή, ήταν μία... ανάποδη επανάσταση. Η εκπομπή, σκόπιμα, δεν επανέρχεται στη δολοφονία αυτή καθεαυτή και στα γεγονότα που επακολούθησαν, αλλά επικεντρώνεται στο πολιτικό και μιντιακό παρασκήνιο των επόμενων εβδομάδων.

To 2008 σηματοδότησε πολλά πράγματα και μεταξύ αυτών την αυτονόμηση λαϊκών κινημάτων, από τις παραδοσιακές κομματικές δομές, προκαλώντας μάλιστα αμηχανία σε μεγάλο μέρος της Αριστεράς. Παράλληλα όμως με την αυτονόμηση και τη δημιουργία νέων κοινωνικών κινημάτων, ο Δεκέμβρης του 2008 έγινε και η αφορμή να ξεπηδήσει μία επίσης αυτόνομη δομή ενημέρωσης, από την ίδια την κοινωνία. Και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι ο πρώτος οργανωμένος πυρήνας Δημοσιογραφίας των Πολιτών γεννήθηκε σε αυτόν εδώ το σταθμό, εκείνο το Δεκέμβρη.

2 Δεκ 2013

Aνάλυση της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας μέσω text mining

Απο @mpatman

Το τριήμερο 8, 9 και 10 Νοεμβρίου διεξήχθη στη βουλή η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κυβέρνηση. Το παρόν άρθρο παρουσιάζει μια ανάλυση των ομιλιών που ακούστηκαν κατά την διάρκεια αυτού του τριημέρου. Η ανάλυση αυτή προσπαθεί να ανακαλύψει ποιό ήταν το κεντρικό μήνυμα των ομιλιών των βουλευτών του κάθε κόμματος αξιοποιώντας text mining (εξόρυξη κειμένου) αλγορίθμους.