Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

29 Οκτ 2013

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε Κύριε Ράιχενμπαχ

O K. Mητσοτάκης μίλησε σε συνέδριο της Κομισιόν στο οποίο ο Μπαρόζο διακόπηκε από συνδικαλιστές

Του Γιώργου Βασσάλου
-Βρυξέλλες-


Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν εύγλωττος: «για μια διοίκηση φιλική προς τις επιχειρήσεις». Την άνοιξε το επίτροπος Επιχειρηματικότητας Αντόνιο Ταγιάνι ο οποίος περιέγραψε τους δημοσίους υπαλλήλους λίγο πολύ σαν τους μεγαλύτερους καταπιεστές σε αυτή την κοινωνία που «καθυστερούν» τις επιχειρήσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Οι οργανωτές παρουσίασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν «παιδί θαύμα» που αφού έκανε καριέρα στο «venture capital» (McKinsey, Τράπεζα Alpha) μπήκε επιτυχώς στην πολιτική. Αυτός ξεκίνησε λέγοντας ότι το έργο του σαν υπουργός είναι δύσκολο καθότι «η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι προϊόν δεκαετιών πελατειακών πολιτικών και κομματικών επεμβάσεων». Δεν ανέφερε βέβαια ότι ήταν το ίδιο του το κόμμα και η οικογένεια του που ακολούθησαν τις πολιτικές αυτές. Είπε ότι η «ελληνική δημόσια διοίκηση είναι τόσο υπερτροφική όσο και κακή».

Ο υπουργός παρουσίασε ως μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι «το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 11%, το προσωρινό κατά 50% και το συνολικό κόστος στο δημόσιο κατά 23% με τους μισθούς να κόβονται κατά 20% στα τέσσερα τελευταία χρόνια». Περηφανεύτηκε επίσης για τους 25.000 υπαλλήλους που μπαίνουν σε «κινητικότητα» και ξεκαθάρισε ότι αν δε βρεθεί θέση γι’αυτούς θα απολυθούν. Επανέλαβε το στόχο για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.

26 Οκτ 2013

Συνέντευξη Θεόδωρου Καρυώτη (Κίνηση 136)

Στα πλαίσια της έρευνας για το νερό, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα του #rbnews, την προηγούμενη Τρίτη (22/10/2013), οι @galaxyarchis και @polyfimos πήραν συνέντευξη από το Θεόδωρο Καρυώτη, μέλους της Κίνησης 136 (Κ136). Πρόκειται για την Κίνηση Πολιτών της Θεσσαλονίκης με στόχο την παραμονή της ΕΥΑΘ στη δημόσια σφαίρα και μάλιστα με μία προωθημένη πρόταση κοινωνικοποίησης του δικτύου, φέρνοντας τη διαχείρισή του στα χέρια κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκειας 40 λεπτών συνέντευξη, δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με:
  • Το τι είναι η Κ136, τους στόχους της, το πώς συγκροτήθηκε και από ποιους αποτελείται
  • Τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και τον αποκλεισμό της Κ136
  • Τις πολυεθνικές που διεκδικούν την ΕΥΑΘ
  • Τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης του νερού σε άλλα μέρη του κόσμου
  • Τα ανάλογα εγχειρήματα
  • Τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην Κ136
  • Τις επόμενες κινήσεις της Κ136

#rbnews 7: Ιδιωτικοποίηση βασικών αγαθών, ποινικοποίηση κινημάτων και απευθείας αναθέσεις

Η έβδομη εκπομπή #rbnews είναι κατά κύριο λόγο αφιερωμένη στην Κίνηση 136, για την κοινωνικοποίηση της διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλονίκη. Η εκπομπή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης που πήραν την προηγούμενη Τρίτη (22/10/2013) οι @galaxyarchis και @polyfimos από το Θεόδωρο Καρυώτη, μέλος της Κίνησης 136. Η συνέντευξη έγινε στα πλαίσια της έρευνας για το νερό, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα του #rbnews και κατόπιν του αποκλεισμού της πρότασης της Κίνησης 136 για την ΕΥΑΘ, από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Θεόδωρος Καρυώτης δεν μίλησε μόνο για τις εξελίξεις στο χώρο της διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλονίκη αλλά και για δύο ακόμη κινήματα της Β. Ελλάδας. Αφενός μεν το κίνημα πολιτών στη Χαλκιδική, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, το οποίο πλέον θεωρείται από την Ελληνική Αστυνομία "εγκληματική οργάνωση". Αφετέρου δε την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη από τους εργαζόμενους εκεί.

24 Οκτ 2013

Στη Χαλκιδική "ποινικοποιούνται" οι συνεντεύξεις

Την ποιοτική μετάλλαξη της δίωξης του κινήματος στις Σκουριές, προανήγγειλε πρακτικά η Κυβέρνηση, με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και πολλών άλλων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση "εξάρθρωσης" της Χρυσής Αυγής. Στα πλαίσια της πολιτικής των "δύο άκρων", το κίνημα ενάντια στην Ελληνικός Χρυσός στιγματίζεται ως εγκληματική οργάνωση αρχικά από την Κυβέρνηση και ακολουθεί λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η Δικαιοσύνη, με μία δικογραφία 3.000 σελίδων, όπου περιλαμβάνονται εκατοντάδες παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Η δικογραφία καλύπτει την περίοδο από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2013.

21 Οκτ 2013

Εκδότες εφημερίδων, σχολικών βιβλίων και μηνύσεων

Αρκετά σχόλια προκάλεσε η παλαιότερη ερώτηση της βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλας Ξουλίδου, για την προμήθεια βιβλίων από τον -καταργημένο πλέον- ΟΕΔΒ με ανάθεση σε τρεις εκδότες εφημερίδων. Πιο συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2009 ο ΟΕΔΒ ανέθεσε την προμήθεια των τριών τίτλων "Πάπισσα Ιωάννα", "Υπέροχη Ελλάδα" και "Αθήνα - 60 μορφές στο φως" στους εκδοτικούς οργανισμούς Εκδόσεις Πρώτο Θέμα, Πήγασος (Το Έθνος) και Realmedia (Real News). Σύμφωνα με έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΟΕΔΒ, τον Ιούνιο του 2013 εγκρίθηκαν ποσά ύψους 930.000 ευρώ για την αποπληρωμή των παραπάνω προμηθειών. Η  η κα. Ξουλίδου, με ερώτησή της προς το Υπ. Παιδείας, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής, τον αριθμό των βιβλίων και το πού αυτά διατέθηκαν. Σύμφωνα με το ερώτημα της βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το ποσό των 930.000 ευρώ αφορούσε σε υπόλοιπα πληρωμών και το συνολικό κόστος ανερχόταν στα 2,4 εκατ. ευρώ. (το ερώτημα της Στ. Ξουλίδου, σε μορφή pdf)

19 Οκτ 2013

#rbnews 6: Η Βία

Η έκτη εκπομπή #rbnews είναι αφιερωμένη στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες με θέμα τη βία και τη σχέση της με το Κράτος και τα κινήματα. Ο @galaxyarchis επέλεξε αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις προσώπων από την πολιτική, τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και την ακαδημαϊκή κοινότητα, που έγιναν σε δύο παράλληλες και "αντίθετες" εκδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη. Από τη μία, η εκδήλωση της ΝΔ στην παλαιά Βουλή, που έγινε στα πλαίσια της καμπάνιας "Φτάνει πια" και είχε τίτλο "Βία, πολίτες και θεσμοί". Από την άλλη, η συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε την ίδια ημέρα η ΚΕΔΔΕ (Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα) στην ΕΣΗΕΑ, όπου επισημάνθηκαν «οι πτυχές του κοινωνικού και πολιτικού φασισμού που προωθεί η κυβέρνηση».

Ακούγονται αποσπάσματα παρεμβάσεων και ομιλιών των Χαράλαμπου Αθανασίου, Νίκου Δένδια, Γιάννη Μαϊστρου, Πάσχου Μανδραβέλη και Γιάννη Ραχιώτη, καθώς και του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Mega (ακολουθούν τα βίντεο και τα ηχητικά των εκδηλώσεων της ΝΔ και της ΚΕΔΔΕ).

H εκπομπή κλείνει με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των Σκουριών, που σχετίζονται με το κεντρικό θέμα, καθώς το Κράτος δείχνει δύο πρόσωπα και αντιστρατεύεται στις βασικές αρχές του Δικαίου.

18 Οκτ 2013

Αυγά για το Μπαρόζο στη Λιέγη

Επίθεση με αυγά δέχτηκε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακόμα περίπου 8 μήνες. Το συμβάν έγινε χτες στη Λιέγη, όπου ο Μπαρόζο συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα "Debating Europe", συνοδευόμενος από το Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών, Didier Reynders.

Τα αυγά πέταξαν στο Μπαρόζο δύο νεαροί ακτιβιστές, αφού πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις. Στην τοποθέτησή τους, οι δυο ακτιβιστές κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την γραμμή που ασκεί στα θέματα της κρίσης, της μετανάστευσης και την αγροτικής πολιτικής, αλλά και για την αυξανόμενη λιτότητα που επιβάλλει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την οποία αποδοκιμάζει η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών.

Οι δυο νεαροί απομακρύνθηκαν από την αίθουσα διά της βίας μετά τη ρίψη των αυγών, και υπέστησαν ολιγόωρη κράτηση από την τοπική αστυνομία.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπαρόζο είχε πέσει θύμα γιουχαΐσματος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Σικελία, με αφορμή το ναυάγιο της Λαμπεντούζα. Παρόμοια αποδοκιμαστική υποδοχή του επεφύλαξαν πρόσφατα και οι συμπατριώτες του στη Λισαβόνα: σε επίσκεψή του στη χώρα καταγωγής του, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις, οι συμμετέχοντες στις οποίες κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι "βάζει τους φτωχούς να πληρώσουν τα λάθη των πλουσίων".

15 Οκτ 2013

Διήμερο εργαστήριο για τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της τεχνολογίας των Media και της Τέχνης

To Uncommon Commons Re (Projected), είναι ένα workshop δύο ημερών, στα πλαίσια της Athens Biennale. Αποτελεί σύλληψη της καλλιτέχνιδας Τζένης Μαρκέτου, το οποίο πραγματεύεται τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της τεχνολογίας των Media και της Τέχνης.

Το εργαστήριο Uncommon Commons Re (Projected) θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου 2013, 6:00-9:00 μ.μ. Έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού χώρου/χρόνου ανάμεσα σε άτομα, ομάδες, οργανισμούς τέχνης, ακτιβισμού και κοινωνικής έρευνας και επιχειρεί την προώθηση της ανταλλαγής και της ανταποδοτικότητας μεταξύ τους. Δίνει έμφαση στο πως αυτές οι ανταλλαγές συμβαίνουν, στα μέσα και στους σκοπούς αυτών των ανταλλαγών, εστιάζοντας στην παρουσίαση της δράσης ομάδων, συσπειρώσεων και πρωτοβουλιών (που δοκιμάζουν την παραγωγική σύγκλιση μεταξύ τέχνης, ακτιβισμού και κοινωνικής έρευνας). Η παραδοχή της σημασίας της διαφωνίας, των ανταγωνισμών και των διακριτών θέσεων στην ανάληψη πρωτοβουλιών και συσπειρώσεων με συγκεκριμένους στόχους και θέσεις βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Uncommon Commons και έτσι η παρουσίαση διαφορετικών περιπτώσεων είναι πολύ σημαντική για αξιολογήσει κανείς και να συζητήσει σχετικά με τους τρόπους, τους κώδικες, τα μέσα και τους στόχους (How: Codes, Means, Goals) τέτοιων πρωτοβουλιών.

12 Οκτ 2013

#rbnews 5: Η ακραία πολιτική των "δύο άκρων"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η πέμπτη εκπομπή της τρίτης σεζόν #rbnews επικεντρώνεται στη νέα πολιτική ατζέντα που δημιουργήθηκε στο περιθώριο της εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής. Στη θεωρία των "δύο άκρων" και τα σενάρια ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιδράσεων. Έχει προηγηθεί, την ίδια ημέρα, η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπου προαναγγέλλει εξελίξεις στις διώξεις για τη Μαρφίν και την επίθεση στις Σκουριές. Λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, ανακοινώθηκαν άλλες 55 συλλήψεις στη Χαλιδική.

Ο @galaxyarchis φιλοξενεί στο στούντιο τον βουλευτή επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τσουκαλά, και θέτει ερωτήματα σχετικά με:

  • Τα δημοσιεύματα της Αυγής για τις πιθανές παρακολουθήσεις βουλευτών και τη σχετική ερώτηση για το καθεστώς παρακολουθήσεων που έθεσε στη βουλή ο βουλευτής ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος
  • Την ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χαλκιδικής, εξισώνοντάς τον με τη "βία της Χρυσής Αυγής"
  • Τo αντιφασιστικό μέτωπο, στην κοινωνία αλλά και στο κοινοβούλιο

8 Οκτ 2013

Αύξηση των φασιστικών ενεργειών στην Ισπανία

του @mpatman

Απο τον περασμένο Αύγουστο Ισπανοί Εισαγγελείς  είχαν καταγγείλει την αύξηση φασιστικών ενεργειών στην Ισπανία. Σύμφωνα με τον Χοσέ Αντόνιο Μαρτίν Παγίν, επίτιμο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου (Άρειος Πάγος), υπάρχει μια κοινωνική μάζα, υποστηρικτές του καθεστώτος Φράνκο, την οποία τοποθετεί σε πάνω απο 10% του εκλογικού σώματος, οι οποίοι ψηφίζουν το Λαϊκό Κόμμα (PP). Για αυτό το λόγο εξηγεί οτι το Ισπανικό κράτος ακόμα δεν έχει καταδικάσει το καθεστώτος Φράνκο, ενώ το έχει κάνει ο ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεχίζοντας, ο Μαρτίν Παγίν αναφέρει οτι στη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία η επίδειξη φασιστικών συμβόλων είναι αδίκημα. Στην Ισπανία τιμωρούνται οι “συμπεριφορές που υποκινούν το μίσος”, που όμως έγινε με στόχο την ΕΤΑ και όχι το Φράνκο. Κλείνοντας δήλωσε οτι όσο οι δημοκρατικοί δεν διακηρύσσουν ότι η δημοκρατία είναι αδύνατο να συμβιβαστεί με τη δικτατορία, αυτά τα επεισόδια δεν θα σταματήσουν.

5 Οκτ 2013

#rbnews 4: Το πολιτικό γαϊτανάκι γύρω από το νεοναζισμό

Η τέταρτη εκπομπή της τρίτης σεζόν #rbnews, αποτελεί μία ακόμη συνέχεια στο φλέγον ζήτημα της Χρυσής Αυγής και της ναζιστικής δράσης της, που πλέον βρίσκεται στα δικαστήρια, κατόπιν πολιτικής πίεσης.

Ο @galaxyarchis φιλοξενεί τη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη (Επενδυτής και The Press Project) και συζητούν τις πολιτικές σκοπιμότητες και την κομματική εκμετάλλευση της απότομης στροφής του συστήματος από την παροιμιώδη ανοχή στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής.

Τα "plan A, B και C" της Νέας Δημοκρατίας για την αξιοποίηση του ακροδεξιού της άκρου και πώς οδηγήθηκε τελικά στο "plan D". Το στενό αρχηγικό επιτελείο της ΝΔ και οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή. Ναζιστική διάβρωση της αστυνομίας και ο ρόλος των τεσσάρων τελευταίων υπουργών δημόσιας τάξης. Η ενδεχόμενη ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης: εγκληματική συμμορία η Χρυσή Αυγή, εγκληματική συμμορία και το κίνημα στις Σκουριές Χαλκιδικής;

Σημειωτέον, για σήμερα 5/10, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί "συναυλία για μια εξόρυξη που δε θα γίνει ποτέ". Με τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μελίνα Κανά, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους Χαΐνηδες.