Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

30 Σεπ 2012

#rbnews international weekly show #1 - 29/09/2012

The English-language show on @radiobubblenews, hosted this week by @IrateGreek and @Pexlibanis. We discuss
  • the anti-austerity demonstration on 26 September and subsequent arrests (guest: Chrysa Petsimeri), 
  • the Geron Pastitsios blasphemy arrest, 
  • a massive case of money laudering involving several prominent Greek politicians (guest: @Okeanews), 
  • news from Belgium and the rest of Europe (guest: @Krotkie).
You can listen to the podcast after the jump. 

#rbnews 2.4: Προληπτικά ένοχοι

Στην 4η εκπομπή της δεύτερης σεζόν του #rbnews η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο. Από τη σύλληψη "Παστίτσιου" για "κακόβουλη βλασφημία" έως την ασυδοσία χρυσαυγιτών που σπάνε ανενόχλητοι χώρους μεταναστών και από την διαπόμπευση 18χρονων διαδηλωτών έως τους βαρυποινίτες επιχειρηματίες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι, όλα δείχνουν ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει μάτια ορθάνοιχτα με έντονο στραβισμό.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, δικηγόρος των νέων οι οποίοι συνελήφθησαν στου Ζωγράφου πριν μεταβούν στο Κέντρο για να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις της 26ης Σεπτεμβρίου, εξηγεί και καταγγέλλει στον Γαλαξιάρχη: πώς στήθηκε το κατηγορητήριο, πώς έγινε λάστιχο ο περίφημος "κουκουλονόμος" και για ποιο λόγο παιδιά ηλικίας 18-20 ετών διαπομπεύονται από την αστυνομία.
Την εκπομπή κλείνει ο Δολερός με το "σχόλιο της εβδομάδας" το οποίο σε αυτήν την περίπτωση τιτλοφορείται "Σεξ"

29 Σεπ 2012

Η εβδομάδα 24-28 Σεπτεμβρίου στην Ιβηρική χερσόννησο

όπως μας την περιέγραψε ο @mpatman και την εκφώνησε η @Jaquoutopie


Ισπανία

Την περικύκλωση του Κονγκρέσου, που συνέβη στις 25 Σεπτεμβρίου, προωθήσε πρώτη η πλαταφόρμα Plataforma en Pie, που πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση της, και είναι αυτή που συνέταξε το μανιφέστο. Την αποτελούν παλιά μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος Ισπανίας, της Ιθκιέρδα Ουνίδα και του SAT (Sindicato Andazlúz de Trabajadores) του Γκορντίγιο. Η οργάνωση τους θυμίζει κλασικό πολιτικό κόμμα, και παίρνουν τις αποφάσεις τους σε κλειστές συναντήσεις.

Στην πορεία συμμετείχαν και κάποιοι απο την #15Μ της Μαδρίτης. 

Παράλληλα με την Plataforma, εμφανίστηκε και η Coordinadora 25S που ειναι πιο κοντά στο κίνημα 15Μ και αποτελείται απο διάφορα άτομα των κινημάτων και που συναντήθηκαν πέρσι στις πλατείες. Ο ρόλος της ήταν μάλλον η διάχυση της πληροφορίας, η διαφήμιση της περικύλωσης και η προσέγγιση και ο συντονισμός των διαφόρων κινημάτων. Η λίστα με τους συμμετέχοντες βρίσκεται εδώ.

Το κάλεσμα υποστηρίξαν με τον ένα ή άλλον τρόπο, και τα κόμματα Equo, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, και Αντικαπιταλιστική Αριστερά,


26 Σεπ 2012

#26SGR #rbnews international

Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

#26SGR #rbnews

Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

Liveblogging: Κάλυψη κινητοποιήσεων 26/9

Συνεχής κάλυψη κινητοποιήσεων, κατά την 24ωρη απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου 2012.
LIVEBLOG
16.45: Έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίοι διαδηλωτές. Αποχωρούν και οι δυνάμεις της αστυνομίας. Οι δρόμοι στο Κέντρο έχουν δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία. Όλοι οι σταθμοί του μετρό είναι ανοικτοί.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των απεργών, σήμερα στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

16.30: Περίπου 200 άτομα βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις 100 και πλέον προσαγωγές. Ηρεμία επικρατεί στα Εξάρχεια.
Από στοιχεία της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ: 104 προσαγωγές, 25 συλλήψεις, 3 πολίτες και 8 αστυνομικοί τραυματίες.

16.15: Ελάχιστος κόσμος απομένει στην πλατεία Συντάγματος και απωθείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Αναφέρονται μικρές λογομαχίες με αστυνομικούς.΄(Φωτό: @Stathisgr)

15.45: Δημοσιογράφος της εφημερίδας "Έθνος" που είχε προσαχθεί νωρίτερα λόγω αντιασφυξιογόνου μάσκας που έφερε μαζί του, απελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ-ΕΣΗΕΑ.

15.15: Οι αστυνομικές επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ΜΑΤ στο σταθμό "Ακρόπολη" του μετρό. Επίσης, δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή των Εξαρχείων. Νωρίτερα, μοτοπορεία είχε εμποδιστεί από την αστυνομία να περάσει από το ύψος των Στύλων Ολυμπίου Διός με κατεύθυνση προς Σύνταγμα.

15.10: Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των πρωτοβάθμιων σωματείων έχουν απομακρυνθεί προς την Πανεπιστημίου. Ελάχιστος κόσμος έχει απομείνει μπροστά από τα κάγκελα, έξω από το κοινοβούλιο. (Φωτό: @ypopto_mousi)


15.00: Eπέκταση των επιχειρήσεων με ελέγχους -και ενδεχομένως προσαγωγές- από τις ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ στην Ομόνοια, στα στενά της Πλάκας και το Μοναστηράκι. Η πλατεία Συντάγματος είναι απροσπέλαστη λόγω δακρυγόνων.

24 Σεπ 2012

Is there freedom of speech in Greece?


If it was not so scary, it would actually be hilarious. Greek Police arrested
(google translated) on Friday the administrator of a Facebook page, and charged him with the offenses of “Malevolent Blasphemy” and “Insulting Religion”.

Let us start at the beginning however: A few years back the Far Right (and not only them apparently) in Greece discovered a monk, Elder Paisios, that supposedly was a highly spiritual person, even a prophet and an (after death) performer of miracles.

Skeptics have dismissed these claims and have even started satirizing the fixation of people with Elder Paisios. One of the most recent and successful satires has been Elder Pastitsios. A quick explanation for those that do not speak Greek: Pastisio is a dish, similar to the more widely known Mousaka, that sounds approximately the same with the name of the monk.

A few days ago, on the 17th of September, an MP of Golden Dawn, mentioned the FB page of Elder Pastitsios (comparing it with Athens Indymedia), in the Parliament and asked for the intervention (google translated) of the Cyber Crime Squad of the Greek Police, which happened according to the press release, on the 21st of September and its 27 year old administrator got arrested.

We should note here, that the Greek Orthodox Church, has not yet made any comments regarding the issue.

These events raise serious questions about the freedom of speech in Greece, its limitations and the influence of the Golden Dawn over the state.

23 Σεπ 2012

Το Ευρωκοινοβούλιο απεμπλέκει τη χρηματοδότηση για τις Επιτροπές εμπειρογνωμών της Κομισιόν


Η Επιτροπή Προΰπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου απελεύθερωσε την Πέμπτη (20 Σεπτεμβρίου) 2 εκατ. Ευρώ για τη χρημαοδότηση των Επιτροπών εμπειρογνωμώνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού η τελευταία δεσμεύτηκε (μόνο προφορικά) να ορίσει κάποιες επιπλέον κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαφάνεια. 
Οι συμβουλευτικές αυτές επιτροπές, που επιλέγονται από την Επιτροπή, συμβάλλουν στη σχηματοποίηση της νομοθεσίας.
Αλλά ΜΚΟ που υπερασπίζονται τη διαφάνεια και κάποιοι ευρωβουλευτές έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τη μυστικότητα που περιβάλλει αυτές τις επιτροπές, σημειώνοντας πως πολλοί από τους επωνομαζόμενους «εμπειρογνώμονες» είναι στην πραγματικότητα λομπίστες πολυεθνικών εταιριών.
«Ομάδες που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον δεν εκπροσωπούνται επαρκώς –με αποτέλεσμα να έχουμε νομοθεσία φιλική προς τις εταιρίες, που δεν καταφέρνει να προστατεύει τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας», ανέφερε πρόσφατα ο Γιώργος Βασσάλος από τη ΜΚΟ «Παρατηρίο της Ευρώπης των Πολυεθνικών».
Μια άλλη ομάδα υπέρ της διαφάνειας, το Alter-EU, διαπίστωσε ότι οι μεγάλες εταιρίες καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα των συμβουλευτικών επιτροπών στο τμήμα επιχειρήσεων της Επιτροπής.

#rbnews 2.3: Μία χώρα στο παζάρι

Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση ενός ακόμη εξοντωτικού πακέτου μέτρων και εν μέσω επικοινωνιακής πανήγυρης, μεταξύ κυβέρνησης, τοποτηρητών της Τρόικας και αξιωματούχων της Ε.Ε. το #rbnews ρίχνει φως στην επιχειρούμενη πώληση ενός ακόμη δημόσιου αγαθού: του νερού. Το κύριο τμήμα της τρίτης εκπομπής (2η σεζόν) του radiobubble news καταλαμβάνει η συνέντευξη με το μέλος της πρωτοβουλίας Save Greek Water, Μαρία Κανελλοπούλου (μπορείτε να τη βρείτε ανεξάρτητα εδώ). Παράλληλα, ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου οικονομικών και του κλιμακίου της Τρόικας για το πακέτο μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Συνέντευξη Μ.Κανελλοπούλου (πρωτοβουλία Save Greek Water)

Μιλήσαμε με τη Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος της πρωτοβουλίας Save Greek Water, εναντίον του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ένα κίνημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και σε συνεργασία με άλλα κινήματα πολιτών, αλλά και αντίστοιχες κινήσεις του εξωτερικού, επιχειρεί να βάλει φρένο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του πιο πολύτιμου δημόσιου αγαθού: του νερού.

18 Σεπ 2012

"Χωρίς επενδύσεις, η σιδηρουργία της Λιέγης είναι καταδικασμένη"


Τα συνδικάτα συμφωνούν ομόφωνα: χωρίς επενδύσεις, η σιδηρουργία της Λιέγης τελεί υπό απειλή. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς την περιφέρεια της Βαλλονίας. 

Συνδικάτα και διεύθυνση δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν για τον τρόπο αποχώρησης των 795 εργατών, που καταδικάζονται στη ανεργία από το κλείσιμο του εργοστασίου στη Λιέγη. Η διεύθυνση της ArcelorMittal είχε προειδοποιήσει πως, αν δενυπάρξει συμφωνία, θα ακολουθούσαν κυρώσεις. Τώρα λοιπόν εφαρμόζει τις απειλές της, αναγγέλοντας την απόφασή της να αποσύρει το σχέδιο επένδυσης 138 εκατ. ευρώ στο στάδιο phase-out της βιομηχανίας. 

Βραχυπρόθεσμα, αυτό αποτελεί απειλή για περίπου 180 εργαζόμενους. Αλλά μακροπρόθεσμα, 2000 εργάτες κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αν το στάδιο phase-out δεν ενισχυθεί με καμία επένδυση.

Το Χριστιανικό Συνδικάτο (CSC) προτείνει δύο λύσεις: ένα σχέδιο κλεισίματος και μια εναλλακτική που παρουσιάστηκε στη βαλλόνικη κυβέρνηση, για να διερευνηθεί αν η σιδηρουργία της Λιέγης είναι βιώσιμη.

Το σοσιαλιστικό συνδικάτο (FGTB) εκτιμά πως η Περιφέρεια της Βαλλονίας μπορεί να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην ArcelorMittal, ώστε να μην εγκαταληφθεί η βιομηχανία της Λιέγης.

Η επένδυση θεωρείται απαραίτητη για το στάδιο phase-out καθότι "υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστούμε στο τεχνολογικό επίπεδο, αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, κι αν αυτό συμβεί θα επέλθει και οικονομικό κόστος.", σύμφωνα με τον καθηγητή στρατηγικής επενδύσεων Didier Van Caillie. 



15 Σεπ 2012

#rbnews: «Να παρακαλάτε να κοιμάται αυτό το βουνό»

Η δεύτερη εκπομπή της δεύτερης σεζόν radiobubble news είναι αφιερωμένη στις συγκρούσεις στο δάσος των Σκουριών, της Ανατολικής Χαλκιδικής, μεταξύ κατοίκων που αντιτίθενται στα σχέδια μεταλλευτικής εκμετάλλευσης όλου του δάσους και δυνάμεων των ΜΑΤ. Ο "Γαλαξιάρχης" φιλοξενεί το "Ύποπτο Μούσι" που βρέθηκε στη Χαλκιδική την περασμένη Κυριακή και μεταφέρει την πραγματική εικόνα των γεγονότων. Εικόνα η οποία είτε αποσιωπήθηκε, είτε διαστρεβλώθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας. Κινηματικές δράσεις που βαφτίστηκαν "τάγματα εφόδου" και η μεγάλη γκάφα της αστυνομίας που μεταδόθηκε χωρίς καμία διασταύρωση.

Επίσης, στην εκπομπή ακούγονται αποσπάσματα συνεντεύξεων με πολίτες και φορείς του δήμου Αριστοτέλη, από την ομάδα του #rbnews. Υψηλή ανεργία, κοινωνικός διχασμός, ο ρόλος της εταιρείας, καθώς και η ανάμιξη της Χρυσής Αυγής.

12 Σεπ 2012

Βουλευτικές εκλογές σήμερα στην Ολλανδία

via @

Στις κάλπες σήμερα προστρέχουν οι Ολλανδοί. Οι προβλέψεις θέλουν να δίνεται μάχη για την πρώτη θέση μεταξυ VVD (συντηρητικοί Φιλελεύθεροι) και PvdA (Σοσιαλδημοκράτες), οι οποίοι προηγούνται του Σοσιαλιστικού Κομματος που φαινεται πως θα ερθει τρίτο, λίγο μπροστά απο το ακροδεξιό PVV. 

Πιθανότατα, θα ακολουθήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι προοδευτικοι φιλελεύθεροι (D66).. Τα λοιπά κόμματα (οικολόγοι, προτεστάντες) θα καταλάβουν μεχρι το πολυ 5 εδρες το καθενα στη βουλή, η οποία αποτελειται απο 150 εδρες. Αναμενεται να μπουν 10-11 κομματα συνολικα. 

Η συμπραξη για σχηματισμο κυβερνησης μεταξυ PvdA και VVD μοιαζει αναποφευκτη, με πιθανή ενισχυση απο ένα ή δύο άλλα κομματα Αυτά θα προσδιορίσουν και το αν το προφιλ τς κυβέρνησης θα ειναι πιο συντηρητικο/φιλελεύθερο ή πιο κοινωνικο/προοδευτικο Τα ευρωσκεπτιστικα κόμματα (Σοσιαλιστικο, PVV) σχεδον σιγουρα θα μείνουν εκτος κυβερνησης.

10 Σεπ 2012

9 Σεπ 2012

Χρυσή Αυγή και στην Ισπανία - Επίσκεψη Μιχαλολιάκου στη Μάλαγα

Ο ηγέτης του ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή θα ιδρύσει θυγατρικό κόμμα στην Ισπανία το Νοέμβριο.

πηγή  (αλιευμένο από τον @mpatman )

O ηγέτης του Ελληνικού ναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή Νικόλαος Μιχαλολιάκος θα επίσκεφτεί την Ισπανία στα τέλη του Νοεμβρίου για να εγκαινιάσει Ισπανική θυγατρική του κόμματος του. Η παρουσίαση αυτού του κόμματος θα γίνει στην πόλη της Μάλαγα.

Η εισβολή του Ελληνικού ναζιστικού κομματος Χρυσή Αυγή στην πολιτική σκηνή θα αποκτήσει τον κλώνο του στην Ισπανία. Γι' αυτό το σκοπό, ο ηγέτης του Νικόλαος Μιχαλολιάκος θα παραστεί στις 18 Νοεμβρίου στη Μάλαγα, για να εγκαινιάσει και να παρουσίασει τη θυγατρική του κόμματός του στην Ισπανία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Diario El Aguijón, ο αντιπρόσωπος του νέου αυτού κόμματος στη Ισπανία, που θα έχει την ίδια ιδεολογία και τις αρχές της Χρυσής Αυγής, θα είναι ο Miguel Angel Fontan, ένας διαβόητος νεοναζί Βαλενθιάνος που δραστηριοποιείται στην Μαλαγα και που προηγουμένως συνδεόταν με ομάδες της ίδιας ιδεολογίας όπως το Hammerskin και το Πατριωτικο-σοσοσιαλιστό Κίνησμα .

Η Χρυσή Αυγή, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, κατέκτησε 18 έδρες στο Ελληνικό Εθνικό κοινοβούλιο και 6,9% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έναντι 21 βουλευτών και 7% των ψήφων στις εκλογές του Μαΐου, και δεν κρύβει οτι η ιδεολογία της είναι απολύτως Εθνικοσοσιαλιστική. Ο ηγέτης της Νικόλαος Μιχαλολιάκος είναι ένας στρατιωτικός αλεξιπτωτιστής που έχει συλληφθεί σε διάφορες περιπτώσεις για την υπερεθνικιστική και ρατσιστική του δράση και είναι οπαδός των φασιστικών ιδεών του Ιώαννη Μεταξά.

Η συμμετοχή των μελών της Χρυσής Αυγής σε συμπλοκές με μετανάστες και βίαιες πράξεις εναντίον ξένων που ζούν στην Ελλάδα, με τη συνενοχή της ελληνικής αστυνομίας, και η διατύπωση προτάσεων όπως η ναρκοθέτηση των συνόρων για να εμποδίζεται η είσοδος μεταναστών, τους έχει φέρει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου: πολιτικό φαινόμενο, το οποίο θα επιχειρήσουν να εισάξουν τώρα και στην Ισπανία.


7 Σεπ 2012

Call to the Community on the demos in Thessaloniki


Once again, we are calling you to cover all together the demonstrations that will be happening in Thessaloniki this weekend, during the International Expo of Thessaloniki. 

The open community of the Greek citizens who is active on twitter under the hashtag #rbnews, trying to build up the notion of "citizens' journalism" will be covering the events using the hashtags #rbnews #skg #deth.

We would like to remind you that the cross-checked news are being published here. It would be useful for you to read some information about the culture and use of the #rbnews hashtag as well as our Declaration of Principles, so that you can better understand how we develop "Citizens' journalism" and also how we understand in general the "thinking internet" and our action on the web. 

More on rbnews here.

κάλεσμα στην κοινότητα με αφορμή τις κινητοποιήσεις για τη ΔΕΘ

Σας καλούμε ξανά, αυτή τη φορά με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, να καλύψουμε μαζί όσα συμβαίνουν χρησιμοποιώντας το hashtag #rbnews στο twitter. Και να δώσουμε μια ακόμη ώθηση προς τη σοβαρότητα στην έννοια "δημοσιογραφία των πολιτών".
Υπενθυμίζουμε ότι οι διασταυρωμένες ειδήσεις θα δημοσιεύονται στην αρχική σελίδα αυτού του blog τόσο στην ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην ενημέρωση των πολιτών του πλανήτη γη που αγωνιούν για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο αλλά δεν αρκούνται σε ό,τι τα συμβατικά μέσα μεταδίδουν.
Σας καλούμε ξανά, να δώσουμε μορφή και περιεχόμενο στην έννοια "σκεπτόμενο διαδίκτυο", αποφεύγοντας τη μεταφορά σχολίων και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών χρησιμοποιώντας το #rbnews καθώς και να κάνουμε πράξη τον Κώδικα Δεοντολογίας του rbnews και τη Διακήρυξη Αρχών στην οποία από κοινού έχουμε καταλήξει.
Προτεινόμενα hashtags #rbnews #skg #deth