Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

31 Δεκ 2011

Ανασκόπηση 2011: Μία χρονιά κινημάτων και συγκρούσεων

Το 2011 υπήρξε η χρονιά της πιο βαθιάς κρίσης αλλά και αναταραχής από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης στη χώρα. Αν το περιοδικό ΤΙΜΕ χαρακτήρισε ως "Άνθρωπο της Χρονιάς" τον διαδηλωτή, τότε σίγουρα η Ελλάδα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή αυτή δίπλα στο κίνημα της "Αραβικής Άνοιξης". Μία χρονιά γεμάτη κινήματα, ταραχή, πολιτική αστάθεια, συγκρούσεις και δυστυχώς βία. Όλα τούτα απεικονίζονται, μήνα προς μήνα, στις φωτογραφίες και τα βίντεο που επέλεξε το #rbnews για την ανασκόπηση του "μαύρου" 2011.

30 Δεκ 2011

Feedback απ’ την εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Νομικών στο ΔΣΑ για την ανωνυμία στο Διαδίκτυο

Το Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών από την Ένωση Ελλήνων Νομικών εκδήλωση για την ανωνυμία στο Διαδίκτυο. Αφορμή για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής ήταν η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης (8-8-2011) να συστήσει ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ”τον εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, καθώς και των διατάξεων που αφορούν τις περιπτώσεις αναγκαίας άρσης του απορρήτου”. Ακολουθεί περίληψη των ομιλιών...
Περισσότερα 

Τα SOPA / PIPA ως Απόπειρα για την Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο & οι Κοινωνικές Αντιστάσεις

Σε κάθε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα (κογκρέσο/ γερουσία) των ΗΠΑ έχουν σχεδόν ταυτόχρονα εισαχθεί προς ψήφιση δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τελικά οποιοδήποτε από τα νομοσχέδια αυτά ψηφιστεί, θα συσταθεί με βάση αυτό ένας πανίσχυρος μηχανισμός διαδικτυακής λογοκρισίας, οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αλλάξουν για πάντα το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων προς ψήφιση έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην Αμερικάνικη κοινωνία, ενώνοντας ένα ευρώ μέτωπο κινημάτων, φορέων και οργανώσεων καθώς εταιρειών – κολοσσών.
Περισσότερα 

28 Δεκ 2011

Πρόστιμο 900.000€ για την Apple

Πρόστιμο 900.000 ευρώ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει η Apple για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής Αρχής Διασφάλισης της Ανταγωνιστικότητας και της Αγοράς, η οποία ζήτησε από την Apple να αναρτήσει την καταδικαστική απόφαση στον ιστότοπό της. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι τα σημεία πώλησης προϊόντων Apple και ο ιστότοπος της εταιρείας «δεν ενημέρωναν επαρκώς τους καταναλωτές για το δικαίωμά τους να λαμβάνουν δωρεάν υποστήριξη για δύο χρόνια σύμφωνα με τον νομοθεσία για τους καταναλωτές» και ωθούσαν τους καταναλωτές να υπογράψουν ένα επιπλέον συμβόλαιο (και να πληρώσουν για την παροχή υποστήριξης) για διάστημα που εν μέρει κάλυπτε αυτό της δωρεάν νόμιμης εγγύησης.

by fotek

26 Δεκ 2011

#rbnews No 14: #tutorpool - με «hashtag» την αλληλεγγύη

Στην προσπάθεια να διώξουμε κακήν κακώς τον γεροχρόνο του 2011, καλωσορίζουμε στο στούντιο την Aγάθη ή κατά Twitter @SatanikoKoutavi για να μας εξηγήσει με λεπτομέρειες πως προχωρά (μια χαρά προχωρά) το δίκτυο εθελοντισμού για την παιδεία Τutorpool Χωρίς ευχολόγια, με δράσεις και ιστολόγια :) 



@galaxyarchis  & @csyllas συντονίζουν στολίζοντας. 

24 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 18 - 24 Δεκ 2011


Συνεχίζονται οι αρρυθμίες της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι οποίες ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω νέων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το "άστρο" του νέου πρωθυπουργού δύει γρήγορα, με την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να μην εμπιστεύονται την ενδιάμεση κυβέρνηση, αλλά και να πέφτει ραγδαία η δημοτικότητά του. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποσύνθεσης, ήρθε και η περίφημη δήλωση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, περί απέλασης αλλοδαπών εκδιδόμενων γυναικών φορέων του AIDS, να προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από αρμόδιες επιτροπές και συλλογικότητες.

21 Δεκ 2011

Κρίσιμα... Κάλαντα ΙΙ





Στο τέλος ενός δύσκολου 2011, το Radiobubble φιλοξενεί στο στούντιο μια σειρά από επιστήμονες και αναλυτές προσπαθώντας να διακρίνει τη επίκειται στις αρχές του επόμενου.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η οικονομική κρίση, το μέλλον της Ευρώπης και άλλα παρόμοια, γίνονται τα κάλαντα των κρίσιμων αυτών Χριστουγέννων.
Στην τρίτη εκπομπή των κρίσιμων καλάντων, την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη στις 13:00, καλεσμένοι στο ραδιοθάλαμο του Radiobubble θα είναι ο
Άρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη.
Αφού έχουν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσσία όπου συγκέντρωσαν υλικό για το νέο τους ντοκιμαντέρ
Catastroika, οι δημιουργοί του Debtocracy θα μας μιλήσουν για τις ερευνές τους και τις εκτιμήσεις τους για τη νέα χρονιά.Συντονίζουν ο Αποστόλης Φωτιάδης και η Jaquou Utopie

Τα παρατράγουδα του "πόθεν έσχες"


Χθες το πρωί δημοσιεύτηκε, για πρώτη φορά στο Internet, το "πόθεν έσχες" των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (για την περίοδο του 2009). Μόλις κοινοποιήθηκε η δημοσίευση με τις λίστες, η ιστοσελίδα της βουλής που τα φιλοξενούσε, εμφάνισε τεράστια προβλήματα λόγω των χιλιάδων επισκέψεων. Έως και το απόγευμα η πρόσβαση στη λίστα των "πόθεν έσχες" ήταν θέμα τύχης και υπομονής. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα...

20 Δεκ 2011

Αυθόρμητη απεργία στον δημόσιο τομέα στο Βέλγιο


Μετά την άρνηση του αρμόδιου Υπουργού να έρθει σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, σχετικά με το νομοσχέδιο αναπροσαρμογής του συνταξιοδοτικού, ξεκίνησε αυθόρμητη απεργία σήμερα το πρωί στο Βέλγιο. Οι δημόσιες συγκοινωνίες ήταν ο πρώτος τομέας που επηρρεάστηκε, ενώ η FGTB, το μεγαλύτερο βέλγικο συνδικάτο πραγματοποίησε διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενη για τα μέτρα λιτότητας.

Η κοινωνική συναίνεση δεν επιτεύχθηκε, η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.Το νομσχέδιο προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για πρόωρες και κανονικές συντάξεις, αλλά και ουσιαστική μείωση των συντάξεων. Η κυβέρνηση ενέκρινε ήδη το κείμενο, το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Για την Πέμπτη, λοιπόν, έχει ανακοινωθεί και δεύτερη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα, η οποία αναμένεται να επηρρεάσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, τα ταχυδρομεία, την αποκομιδή απορριμάτων και τα λιμάνια. Παράλληλα, και άλλοι εργασιακοί τομείς ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ για τις 30 Ιανουαρίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

19 Δεκ 2011

#rbnews Νο 13: Οι Χαλυβουργοί «πάγωσαν» την τσιμινιέρα

Η 13η εκπομπή του radiobubblenews είναι αφιερωμένη στην απεργία των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδος που κρατάει καλά και κρατάει ακόμη. Η @Jaquoutopie στο booth, μας παρουσιάζει το εξαιρετικό αφιέρωμα του @doleross για την ιστορία της εταιρείας και της νικηφόρας απεργίας του 1962. Κλείνουμε μ' ένα ρεπορτάζ για τους σημερινούς, επίμονους απεργούς - πήγαμε στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου και μιλήσαμε μαζί τους. Καλή ακρόαση.



@galaxyarchis & @csyllas , ταπεινοί στα ντεκς :)  

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Λοβέρδου σχετικά με απελάσεις αλλοδαπών εκδιδομένων, φορέων του HIV

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον πρ. πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
Kατά τη διάρκεια της ημερίδα για την «προαγωγή της δημόσιας υγείας» που οργανώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο την περασμένη Πέμπτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Υγείας της χώρας, προέβη σε μια σειρά δηλώσεων οι οποίες στηλιτεύτηκαν από πολλούς ως κατεχόμενες από "ρατσιστική" ιδεοληψία, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που τις χαρακτηρίζουν ως παντελώς "μη επιστημονικές".




Ο Υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα της πόλης την αδήλωτη παράνομη πορνεία και τη σχέση της με το πρόβλημα της διάδοσης του AIDS». Ενώ τόνισε ότι είναι πλέον πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας καθώς η μετάδοση γίνεται «από την παράνομη μετανάστρια στον Ελληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια». Συμπήρωσε μάλιστα, ότι σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα στοιχεία για την παράνομη εκπόρνευση καθώς «εγείρεται θέμα δημόσιας υγείας». Και κατέληξε στο : «Να φύγουν από τη χώρα οι γυναίκες φορείς».

18 Δεκ 2011

Ένα έργο του Banksy κατά της παιδεραστίας

Μια προτομή που παρουσιάζει έναν ρωμαιοκαθολικό καρδινάλιο με αλλοιωμένο πρόσωπο με μια ψηφίδα, αντίγραφο προτομής του 18ου αιώνα βρίσκεται σε μία αίθουσα μαζί με έναν πίνακα Αγίας Τράπεζας, τον οποίο είχε ζωγραφίσει ο Μουρίγιο το 1673 για τον Επίσκοπο Σεβίλης, διάλεξε ο Βρετανός καλλιτέχνης για να καταγγείλει το φαινόμενο της παιδεραστίας στους κόλπους της εκκλησίας.
 Το ονόμασε «Καρδινάλιος Αμαρτία» και η ψηφίδα θυμίζει την τεχνική που χρησιμοποιούν τα τηλεοπτικά δίκτυα ώστε να προστατέψουν πρόσωπα που δεν θέλουν να φανεί το πρόσωπο τους. Το τοποθέτησε σε γκαλερί στο Λίβερπουλ φροντίζοντας να παραμένει μυστική η αληθινή του ταυτότητα και δήλωσε : «Δεν είμαι ποτέ σίγουρος για το ποιός αξίζει πραγματικά να τοποθετηθεί σε ένα βάθρο ή να γίνει χίλια κομμάτια κάτω από αυτό» προσθέτοντας «Το άγαλμα; Νομίζω ότι μπορείτε να το πείτε δώρο Χριστουγέννων. Αυτήν την στιγμή του χρόνου είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς το αληθινό μήνυμα της χριστιανοσύνης - τα ψέματα, την διαφθορά, την κακοποίηση» .
Εκπρόσωπος της Walker Art Gallery του Λίβερπουλ διευκρίνισε ότι ήταν ο καλλιτέχνης αυτός που προσέγγισε την γκαλερί ζητώντας να εκτεθεί το συγκεκριμένο έργο του σε αίθουσα με κλασικά έργα τέχνης. Η διεύθυνση το τοποθέτησε δίπλα σε έναν πίνακα του Ρούμπενς και έναν του ισπανού ζωγράφου Μουρίλιο.

17 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο Δελτίο #rbnews 11-17 Δεκ 2011


Άλλη μία εβδομάδα ραγδαίας κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης κλείνει με την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, να προειδοποιεί για νέα «παγκόσμια ύφεση με τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του '30». Στη δίνη των διεθνών εξελίξεων, ο πιο "αδύναμος κρίκος" της Ευρωζώνης περνά τα δικά του αλλεπάλληλα σοκ, σε κοινωνικό, πολιτικό και βέβαια οικονομικό επίπεδο. Απεργίες, ανεργία, ύφεση και μία κυβερνητική κρίση να λειτουργεί σαν καταλύτης αυτών των σοκ.

To radiobubble στο ULB, στις Βρυξέλλες

Στις 14 Δεκεμβρίου, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται (Βρυξέλλες) ήταν καλεσμένη σε ένα σεμινάριο, οργανωμένο από το Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ULB (Université Libre de Bruxelles), στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και το θέμα ήταν "Ελληνικά ΜΜΕ και κρίση".

Το φετεινό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος καταπιάνεται με την κρίση γενικότερα, πώς αυτή εξειδικεύεται στην Ελλάδα και πώς την διαχειρίζονται τα ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το σεμινάριο στο οποίο ήταν καλεσμένη η Πρωτοβουλία, ήταν αφιερωμένο στα ελληνικά ΜΜΕ. Στα πλαίσια της παρουσίασης, έγινε εκτενής αναφορά στα επίσημα ΜΜΕ, το ρόλο τους στην πολιτική και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και παρουσιάζουν τόσο την κρίση, όσο και τα κινήματα. Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης, και σε αντιδιαστολή με αυτό που συχνά αποκαλείται "καθεστωτικά ΜΜΕ", έγινε αναφορά στα social media και τη δράση της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιό τους. Σε αυτό το  πλαίσιο, παρουσιάστηκε ο ρόλος των social media και κυρίως του twitter, αλλά και διαδικτυακές πρωτοβουλίες όπως το radiobubble ή το Omnia TV. Ομοίως έγινε αναφορά και στη διαδικασία παραγωγής και δημιουργίας του Debtocracy, αλλά και στον τρόπο που η ίδια η Πρωτοβουλία αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με αντίστοιχα δίκτυα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

16 Δεκ 2011

Μια βόλτα στην Χαλυβουργία: 47+ μέρες απεργία


«Άντε να δεις τι τραβάει ο εργάτης που σηκώνει βάρη, που δουλεύει μπροστά στη φωτιά και το καλοκαίρι δεν μπορεί να αναπνεύσει από τους 100 βαθμούς Κελσίου. Πήγαινε μια βόλτα και τα ξαναλέμε». Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε. 

Οι 400 εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία Ελλάδος διανύουν σήμερα -με επιμονή και συνέπεια- την 47η συνεχόμενη μέρα απεργίας, ενώ την ίδια ώρα τα εξώδικα πέφτουν βροχή για όποιον καταπατά τον κλειστό χώρο του εργοστασίου

Παράλληλαοι «οχλήσεις» στους απεργούς είναι ρουτίνα - μάλιστα, ένας «σεκιουριτάς» έχασε πρόσφατα τη δουλειά του επειδή δεν σημείωσε πινακίδες διερχόμενου οχήματος. Οι εργαζόμενοι «μετρούν» ήδη 50 απολυμένους συναδέλφους ενώ δρομολογούνται άλλες 130 απολύσεις. Καταλύτης των γεγονότων ήταν η εργοδοσία του Ν. Μάνεση, η οποία επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες, επιχείρησε να επιβάλλει 5ωρη εργασία που θα οδηγήσει σε μείωση μισθού κατά 50%. 

Νέα ρεκόρ σπάει η ανεργία στην Ελλάδα


Οι άνεργοι έφθασαν τις 878.266 άτομα, ενώ περίπου 500.000 εξ αυτών αδυνατούν να βρουν δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και επομένως δεν έχουν επίδομα ανεργίας. Επιπρόσθετα, το 24,6% του συνόλου των ανέργων ή 216.000 άτομα είναι «νέοι άνεργοι», δηλαδή εισήλθαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση.

15 Δεκ 2011

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων με την πιθανότητα συσχέτισης με τρομοκρατία


Αρκεί και μόνον η πιθανολόγηση ότι κάποιος πολίτης σχετίζεται με την τρομοκρατία για να καταχωριστεί στη λίστα των υπόπτων και να δεσμευθούν τα περιουσιακά του στοιχεία. Εισαγγελική πρόταση-σοκ που έγινε, χθες, ενώπιον του Αρείου Πάγου εγκρίνει τις υπερεξουσίες που δόθηκαν με τον εξοντωτικό νόμο 3932/2011 στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και λύνει τα χέρια των διωκτικών αρχών να χαρακτηρίζουν πρόσωπα ως τρομοκράτες, χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου.

13 Δεκ 2011

#rbnews No 12: Μια Σύνοδος και μια Σύλληψη Κορυφής

Στην 12η, δίωρη εκπομπή του @radiobubblenews, ελέω απουσίας του @doleross, (τον αναφέρουμε, για να τραβήξουμε τα φώτα πάνω μας, τίποτε άλλο) μιλήσαμε για τη Σύνοδο Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, που θεωρεί -φευ- ότι ξεγέννησε μια νέα Ευρώπη. Αργότερα, με περισσότερο κέφι είναι η άσπρη αλήθεια, συζητήσαμε για την υπόθεση σύλληψης του Menacius και τι σημαίνει για τη δημοσιογραφία των πολιτών. Καλή ακρόαση.



@galaxyarchis @csyllas  στα ντεκς.

Βραδινό θρίλερ στις φυλακές Κορυδαλλού με αίσιο τέλος


Φωτογραφία από "Ελευθεροτυπία"

Σε κατάσταση ομηρείας βρέθηκαν χθες το απόγευμα 28 άνθρωποι στο επισκεπτήριο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» κράτησαν ως ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπάλληλους, ενώ άλλοι 25 συγγενείς κρατουμένων παρέμεναν εγκλωβισμένοι εκεί. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, και με την παρέμβαση συνηγόρων των κρατουμένων, επήλθε η αίσια κατάληξη.

12 Δεκ 2011

Διαδραστική βιτρίνα από την Πάτρα

Σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Πάτρας, εγκαταστάθηκε μια εντυπωσιακή διαδραστική βιτρίνα η οποία επιτρέπει στους πελάτες να επιλέξουν και να ξεφυλίσουν τα βιβλία που εκτίθενται.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει αναπτυχθεί εξολοκλήρου στην Ελλάδα - από τον Πέτρο Βρέλλη, ταλαντούχο Έλληνα ηλεκτρολόγο μηχανικό αλλά και καλλιτέχνη, υπεύθυνο του τμήματος διαδραστικότητας της ελληνικής εκδοτικής εταιρείας ''anima libri-αχαϊκές εκδόσεις'', και καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να συνδυάσει την χρηστικότητα με ένα άρτιο εικαστικό αποτέλεσμα.

Ποιοι βουλευτές ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων;

Όλη η λίστα με τα ονόματα των πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών που ζητούν αναδρομικές αποδοχές (με το νόμιμο τόκο) εκατομμυρίων, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη. Το ακριβές ποσό που ζητούν οι πρώην βουλευτές μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς οι διεκδικήσεις κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια που διετέλεσε ο κάθε βουλευτής.

11 Δεκ 2011

Κρίσιμα... Κάλαντα


Στο τέλος ενός δύσκολου 2011, το Radiobubble φιλοξενεί στο στούντιο μια σειρά από επιστήμονες και αναλυτές προσπαθώντας να διακρίνει τη επίκειται στις αρχές του επόμενου.
Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, η οικονομική κρίση, το μέλλον της Ευρώπης και άλλα παρόμοια, γίνονται τα κάλαντα των κρίσιμων αυτών Χριστουγέννων.
  • Πρώτος στο στούντιο του Radiobubble αυτή την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 13:00 ο καθηγητής δημόσιας διοίκησης και επικεφαλής επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.
  • Θα ακολουθήσει ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος, την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, στις 13:00.
Συντονίζουν ο Αποστόλης Φωτιάδης και η Jaquou Utopie.

Μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης του radiobubble


Μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης και συμπαράστασης της διαδικτυακής κοινότητας του radiobubble.

Στη ζοφερή πραγματικότητα της φτώχειας, της ανέχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία εξαπλώνεται στην Ελλάδα, η διαδικτυακή κοινότητα του radiobubble και τα μέλη της, δεν είναι απλοί παρατηρητές. Έπειτα από απόφασή μας, το προσεχές Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011 και από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα, στο καφέ του radiobubble (Ιπποκράτους 146, Νεάπολη Εξαρχείων), συγκεντρώνουμε τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες, τα φτωχά νοικοκυριά, τους άνεργους, τους μετανάστες και τους άστεγους της Αθήνας, υποστηρίζοντας την σχετική έκκληση της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής και βοήθειας που η οργάνωση έχει αναπτύξει στην Αθήνα, το Πέραμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και την Καβάλα.

Τα τρόφιμα προς συγκέντρωση και διανομή, σύμφωνα και με όσα οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν, είναι :
Α) Ρύζι και μακαρόνια.
Β) Όσπρια
Γ) Λάδι
Δ) Γάλα συσκευασίας μακράς διαρκείας
Ε) Παιδικές τροφές (μπισκότα, δημητριακά, βρεφικές κρέμες, σοκολάτες κτλ) και παιδικά γάλατα μακράς διαρκείας.

Το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα, σας περιμένουμε όλους στο radiobubble (Ιπποκράτους 146, Νεάπολη Εξαρχείων).
(Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν, θα παραλάβει κλιμάκιο εθελοντών των Γιατρών του Κόσμου, την ίδια ημέρα, στις 7.00 το απόγευμα).

Bulletin hebdomadaire #rbnews 03-10 Decembre 2011


L’événement marquant de la semaine dans les médias a été sans aucun doute la conférence au sommet  de Bruxelles, où les Etats de l’Union européenne ont adopté le plan d’austérité franco-allemand pour tous les pays de la zone euro. Cependant, une nouvelle page dans l’histoire de la tolérance zéro des autorités grecques envers la contestation a également été écrite cette semaine lors des manifestations d’écoliers commémorant l’assassinat d’Alexandros Grigoropoulos le 6 Décembre, confirmant la tendance de la politique étatique envers les manifestants.

#rbnews Weekly round-up December 03-10, 2011

The item that topped the news agenda over this past week was doubtless the Brussels summit where the exceedingly strict Franco-German austerity plan for all euro zone countries was adopted. However, another page in the history of the zero-tolerance approach of the Greek authorities was written during the protests marking the third anniversary of the murder to Alexandros Grigoropoulos on December 6, confirming a trend in State policy towards demonstrators.

10 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο δελτίο #rbnews 3 Δεκ - 10 Δεκ 2011


Αναμφίβολα, την εβδομάδα που πέρασε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου επικυρώθηκε το αυστηρότατο γαλλογερμανικό σχέδιο λιτότητας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, κυριάρχησε στην ειδησεογραφία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, την 6η Δεκεμβρίου, γράφτηκε άλλη μία σελίδα στον μεγάλο κατάλογο της "μηδενικής ανοχής" που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος προς τους διαδηλωτές.

9 Δεκ 2011

Βρες τις διαφορές: Οι New York Times για τη Ρωσία
και το Occupy

«H προπαγάνδα στη δημοκρατία είναι όπως το ρόπαλο
σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς».
Νoam Chomsky, Μanufacturing Consent (1988)
Από τον Jérôme E. Roos, 7 Δεκεμβρίου 2011
http://roarmag.org

Όταν 5.000 φιλελεύθεροι διαμαρτύρονται στην Μόσχα, η είδηση βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα˙ όταν 15.000 ριζοσπάστες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, απλά τα ΜΜΕ προσποιούνται ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Αναλογιστείτε αυτήν την, μάλλον δραματική αντίθεση: Όταν 300 φιλελεύθεροι συλλαμβάνονται στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν στην μακρινή Μόσχα, οι New York Times «χτυπάνε» δυνατά την είδηση στην μπροστινή τους σελίδα. 

Όταν όμως 700 ριζοσπάστες συλλαμβάνονται σε μια διαμαρτυρία κατά της Wall Street μέσα στη Νέα Υόρκη, οι Times εικονικά τους αγνοούν, «σπρώχνοντας» τις σχετικές ειδήσεις στο σκοτεινό «City Room Blog».

Caso Menacius

La detencion del periodista ciudadano griego A.D. -utilizando el username @Menacius en el Twitter- ha provocado durante los dos últimos días la movilizacion de los usuarios de la Red, pidiéndo su liberación.

En el 6 de diciembre, durante las demostraciones organizados para conmemorar Alexis Grigoropoulos (el joven de 16 años que fue asesinado por un policía en el 6/12/2009), la policía griega realizo 21 arrestos y 46 detenciones de personas. Entre los detenidos, fue @Menacius, que en el momento estaba cubriendo la manifestación para Omnia.TV, un medio ciudadano digital. Aparte de periodista ciudadano, @Menacius es también conocido como miembro de la iniciativa internacional "un barco para Gaza". El activismo de @Menacius como periodista ciudadano es además evidente desde un artículo reciente en el periódico Kathimerini y se confirme por sus amigos y compañeros.

Estas características indican la gran importancia de su detención, dado que el momento de su detención @Menacius estada transmitiendo los enfrentamientos entre la policía y los manifestantes.

Además, la detención debe considerarse en el contexto de la fuerte vigilancia que se nota últimamente, junto con la doctrina de "tolerancia cero" que la policía aplicó por la táctica de controles y detenciones preventivas durante los demos del 6 de diciembre.

Puede encontrar información sobre el tema en el Twitter bajo el hashtag #freemenacius, en Omnia TV, Radiobubble.gr, Paralilografos, Athens Indymedia. Hasta ahora se ha sido tambien un llamamiento a la Amnistía Internacional desde Twitter y desde la forma de communicacion de la organización.

De acuerdo con el comunicado de prensa del movimiento "Un barco a Gaza", @Menacius salió a cubrir las manifestaciones para el canal alternativo Omnia TV, pero fue detenido [...] su equipo fue confiscado por las fuerzas policiales. Él fue acusado de manera escandalosa de delitos de alteración a la paz, quebrantamiento de la Ley de Armas (por lanzar piedras), intento de causar daño físico y la afiliación a un grupo de jóvenes lanzando cócteles molotov.

Después de haber sido detenido en el cuartel de la policía durante la noche del miércoles, ayer se llevó a cabo ante el fiscal junto con el resto de los detenidos. Los menores de edad fueron puestos en libertad. Los demas, entre ellos @Menacius, seran llevados antes el fiscal junto a las 9.30 por la mañana de viernes, sin poder invitar testigos.

ACTUALIZACIÓN, 9/12, 15h00

Un poco antes de las 14.30, @Menacius ha sido puesto en libertad por decisión de la Oficina del Fiscal. Sigue estar acusado de alteración a la paz, que es un delito menor.
Ademas, tres alemanes, un español y un portugués fueron liberados con el pago de garantías y los demas bajo la condición restrictiva de presentarse a la policía.

(Con informacion desde Omnia TV)

L’affaire @Menacius (Mise à jour: 16h30)


Le 6 décembre, au cours des manifestations organisées pour la commémoration de 3 ans depuis l’assassinat d’Alexandros Grigogoropoulos par un policier, la police aurait poursuivi 21 arrestations et 46 détentions. Parmi les arrêtés est A.D., connu au milieu de la communauté twitter grecque en tant que Menacius, qui est membre de l’initiative « A ship to Gaza » et contributeur de Omnia TV. C’est une affaire de grande importance, puisqu’il s’agit d’un citoyen qui couvrait les affrontements entre la police est les maniféstants.

L’activité de Menacius dans le cadre du journalisme citoyen a été traitée par un article du quotidien Kathimerini, concernant sujet, et son importance est évidente par les commentaires de ses amis et camarades. En plus, son arrestation s’inscrit dans le cadre de l’activité récemment très intense de la police, menée sous le principe de « tolérance zéro », accompagnée par des détentions préventives et des contrôles aléatoires des manifestants, pendant les manifestations du 6 décembre.

About Menacius case

On Dec 6, when demos were held to commemorate Alexis Grigoropoulos, the police reportedly proceeded to 21 arrests and 46 detentions. Among those arrested, was A.D. known as Menacius in the twitter community, who is a member of “A ship to Gaza” movement and an Omnia TV contributor. This fact is of great importance as it concerns a citizen who’s been covering live on Twitter the clashes between police and protesters. Menacius' citizen journalism activity is also evident from an article in Kathimerini newspaper on that topic and from comments his friends and comrades have made. On top of that, the arrest should be seen in the context of heavy policing taking place lately, along with the “zero tolerance” approach that police exercised with preventive detentions and stop-and-search tactics during Dec 6 demos.

Further updates on the issue will be aired on radiobubble web radio, posted on Omnia TV, Parallilografos blog and Athens Indymedia and #freemenacius hashtag on Twitter will keep you in the loop. There has been also a call to the Greek branch of Amnesty International to deal with the issue.

8 Δεκ 2011

Yπόθεση Menacius - τέλος καλό (update)

Έπειτα από τρεις ημέρες κράτηση στη ΓΑΔΑ, ο συνδιαχειριστής της διαδικτυακής τηλεόρασης Omnia TV και μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα, γνωστός στο twitter με το ψευδώνυμο Menacius αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα καθώς όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατέρρευσαν. 

Ο Menacius ήταν μεταξύ των συλληφθέντων που παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου, την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όταν η αστυνομία προέβη σε 21 συλλήψεις και 46 προσαγωγές. Το απόγευμα της Πέμπτης οι ανήλικοι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι από τον Εισαγγελέα χωρίς περιοριστικούς όρους ενώ την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 3 Γερμανοί, ένας Ισπανός και ένας Πορτογάλος. Οι υπόλοιποι ελεύθεροι υπό όρους. 

Το γεγονός απέκτησε ιδιαίτερη σημασία αφού επρόκειτο για πολίτη ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα για χάρη ενός διαδικτυακού-κοινοτικού μέσου ενημέρωσης -την ώρα μάλιστα που συνελήφθη, έδινε ανταπόκριση σε αυτό γράφοντας μηνύματα στο twitter (βλ. σχετικά εδώ, εδώ και εδώ). Με δυό λόγια πρόκειται για πολίτη ο οποίος εκείνη τη στιγμή, μαζί με πολλούς άλλους, ασκούσε έργο της «δημοσιογραφίας των πολιτών».

Υπάρχουν πολλά τεκμήρια για τον δημοσιογραφικό ακτιβισμό του Menacius, τόσο από δημοσιεύματα όσο και από τις μαρτυρίες φίλων και συντρόφων του. Η υπόθεση του χρειάζεται να ιδωθεί στο πλαίσιο της αυξανόμενης αστυνομικής καταστολής των τελευταίων χρόνων παράλληλα με την επισημοποίηση του πρόσφατου, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο, «δόγματος» της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο, συνοψίζεται ως εξής: «Όχι προκλήσεις» - «προληπτικοί έλεγχοι» και «προληπτικές προσαγωγές» - «μηδενική ανοχή» (βλ. εδώ). 

Πληροφόρηση για το θέμα υπάρχει στο Τwitter στο hashtag #freemenacius, στη διαδικτυακή τηλεόραση OmniaTV, το διαδικτυακό ραδιόφωνο Radiobubble.gr, τον Παραλληλογράφο και το Athens Indymedia. Έγινε έκκληση από το Twitter προς το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να ασχοληθεί με την υπόθεση, αλλά και επισήμως μέσα από την φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Γυμνός ενώπιον της ΕΛ.(Λ)ΑΣ.

Με αφορμή την σύλληψη πολλών νεαρών στα προχθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός στο twitter @menacius μέλος της ομάδας του omnia.tv, θυμήθηκα μια πολύ πρόσφατη ιστορία ενός φίλου βιοπαλαιστή που γνώρισε από μέσα την… φιλοξενία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της ΓΑ.ΔΑ. δηλαδή.

Ο κύριος Παύλος (δεν αναφέρω το πραγματικό του όνομα), 55 ετών, άνεργος εδώ και καιρό, επιβιώνει κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Μερεμέτια, καθάρισμα κήπων, βαψίματα κ.λπ. 200 περίπου ένσημα του λείπουν για να πάρει σύνταξη με «βαρέα και ανθυγιεινά». Ένσημα όμως κανείς δεν του κολλά.  Αξιοπρεπής και εξαιρετικά ήπιος ως χαρακτήρας, στα όρια της ανοησίας μερικές φορές, δεν διεκδικεί απλώς υπομένει. Εξασφαλίζει τον επιούσιο είτε από τα συσσίτια της Εκκλησίας και του Δήμου, είτε από «ένα πιάτο φαί» που του προσφέρουμε όσοι τον γνωρίζουμε.

7 Δεκ 2011

#freemenacius : hashtag for arrested @Menacius


Information on the young tweeterer arrested during the riots around Exarcheia square in downtown Athens on 6 December, is being delivered under the hashtag #freemenacius on twitter. @menacius is a well-known for his action on social networks activist (member of the initiative “A ship for Gaza and contributor to Omnia TV); according to eyewitnesses, he was arrested with absolutely no reason. For the moment, and while he is expected to meet the Procurator, together with other arrested protesters, humor is prevailing in the Greek social networks concerning this topic, covering thoroughly how indignant are those who know him personally and confirm that he is definitely a peaceful and harmless person.


#freemenacius το hashtag για τον συλληφθέντα @Menacius

Με το hashtag #freemenacius στο twitter συνεχίζεται η ενημέρωση σχετικά με τον νεαρό συλληφθέντα κατά τα χθεσινά επεισόδια πέριξ της πλατείας Εξαρχείων. Ο γνωστός για τη δράση του στα social networks ακτιβιστής (μέλος της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι Για τη Γάζα και συνεργάτης του Omnia TV, ανάμεσα σε άλλα) , σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι αυτόπτες μάρτυρες, συνελήφθη άνευ λόγου.
Για την ώρα, και ενώ αναμένεται μαζί με τους άλλους συλληφθέντες να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα, στα ελληνικά social networks, σχετικά με το θέμα, κυριαρχεί το χιούμορ που επιμελώς κρύβει την αγανάκτηση όσων τον γνωρίζουν προσωπικά και επιβεβαιώνουν ότι "η ενόχληση μιας μύγας είναι η πλέον ακραία ενέργεια στην οποία έχει προβεί ποτέ".

6 Δεκ 2011

Report on demos commemorating Alexis' assassination by police officer

Follow #rbnews and #6dgr on twitter to keep you in the loop 


21:05 People have gathered for the pre-planned memorial service on the spot where the young boy was shot by riot police officer 3 years ago
21:00 Random clashes across Exarchia district of Athens. Police forces have used strong teargas making the air unbearable. 
20:50 Thessaloniki: Four university students suffering head injuries from police are waiting to be taken by an ambulance 
20:45 Clashes broke up in Volos as well during #6dgr demo. 10 people have been detained in Thessaloniki up til now. A man's shoulder has been reportedly dislocated as was severely hit by police.


Volos pic by @protothema














 
 
.

5.000 αστυνομικοί στους δρόμους για τα τρία χρόνια από την δολοφονία Γρηγορόπουλου

- Όλες οι σημερινές συγκεντρώσεις για την μνήμη του Αλέξη εδώ

Update [11.50']
Σε εξέλιξη τα αστυνομικά μέτρα στην Αθήνα. Ήδη 12 αστυνομικές "κλούβες" των ΜΑΤ βρίσκονται στην Βασιλίσσης Σοφίας στο Σύνταγμα, έτοιμες να αποκλείσουν την λεωφόρο και την πρόσβαση στην Βουλή.
«Όχι προκλήσεις» - «προληπτικοί έλεγχοι» και «προληπτικές προσαγωγές» - «μηδενική ανοχή». Αυτό θα είναι το σημερινό… «δόγμα» που αποφάσισε να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων για τα τρία χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου 2008.
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα έχουν την ίδια δομή με αυτά που εφαρμόστηκαν στην πορεία για το Πολυτεχνείου στις 17 του περασμένου μήνα, που σύμφωνα με την αστυνομία κρίθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένα. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών, θα είναι διαθέσιμοι να αναπτυχθούν στην Αθήνα αν και εφόσον χρειασθεί, ενώ την «περιφρούρηση» των εκδηλώσεων από νωρίς το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα έχουν αναλάβει 20 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), 15 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ). Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. Εκατοντάδες άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και της Τροχαίας.

5 Δεκ 2011

Dec 6, 2011: demos to mark 3 years since Alexis' assassination

It was Dec 6, 2008 when the fatal injury of a 15 years old boy by a policeman in central Athens, went viral and sparked civil unrest on an unprecedented scale. Youths flooded the streets of the capital and footage of blazing cars, smashed window displays and clashes with riot police was on the news. The unrest spread quickly in various cities across the country, followed by occupations of GSEE Trade Confederation's premises, schools, university campuses, Journalists' Union of Athens Daily Newspapers building, city halls and National Opera. 


What happened back then was not a mindless disorder, it was undoubtedly a political statement. The pull was triggered and public anger went over the top, over police mistrust, a series of financial scandals, leader's inability to tackle immigration issues, rising unemployment and dreams for a better future falling apart. Dec 6, 2008 is a key date for social movements in Greece, it's the starting point of a slow but profound radicalization springing up in various sections of society.

Οι κινητοποιήσεις για τα 3 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη

Update [Τρίτη 6/12/2011 -11.30']
- Αυστηρά τα μέτρα της αστυνομίας
- «Φρούριο» η Βουλή όπου αύριο μιλάνε οι αρχηγοί και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός
- Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό σε Πανεπιστήμιο (από τις 5μμ) Σύνταγμα (από τις 6μμ).


Με συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μαθητές, φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι νέοι,  θα τιμήσουν την μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που στις 6 Δεκεμβρίου 2008 δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αύριο από το πρωί σε πολλά σχολεία της Αθήνας προετοιμάζονται συγκεντρώσεις που πολλές από αυτές θα καταλήξουν με πορεία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Παράλληλα στις 12 το μεσημέρι πολλοί μαθητικοί, φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι καλούν σε συγκεντρώσεις  στα Προπύλαια. 
Το απόγευμα στις 6.00’ συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στα Προπύλαια η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, καθώς και άλλες αντιεξουσιαστικές και αναρχικές οργανώσεις, ενώ ενδέχεται να συμμετάσχουν και κινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Φυλάκιση έως 3 έτη και πρόστιμο έως 20.000 ευρώ για ρατσισμό και ξενοφοβία

Πρόστιμα από 3.000 έως 10.000 ευρώ και φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 χρόνια, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», που κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα πρόστιμα και τις ποινές φυλάκισης επισύρουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για όποιον, με πρόθεση, δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (προφορικά, δια του τύπου ή μέσω διαδικτύου κ.λ.π.) παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων ή κατά πραγμάτων, που χρησιμοποιούνται κυρίως από αυτούς που προσδιορίζονται βάσει συγκεκριμένων φυλετικών, γενετικών και άλλων χαρακτηριστικών τους, όπως χρώμα, καταγωγή, θρησκεία, κατά τέτοιο τρόπο που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια τάξη ή να απειλείται η ζωή των ανθρώπων αυτών.

4 Δεκ 2011

#rbnews No 11

Σχολιάσαμε ορισμένα από τα γεγονότα της εβδομαδιαίας ανασκόπησης και ακούσαμε τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Γιώργο Σιφωνιό να δηλώνει στο news.radiobubble.gr (40:34 - 44:21) ότι η αδιαλλαξία της εργοδοσίας του κ. Μάνεση δεν πρόκειται να περάσει.



@csyllas & @galaxyarchis

3 Δεκ 2011

Εβδομαδιαίο δελτίο #rbnews 27 Νοε - 3 Δεκ 2011


Η εβδομάδα ξεκίνησε με μία ανησυχητική καταγγελία για την ύπαρξη "χουντικών σταγονιδίων" στη σχολή Ευελπίδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", μετά το τέλος της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός των ευελπίδων ανέβηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να "αναλύει" στους συναδέλφους του ότι "η επανάσταση της 21ης Απριλίου είχε διαστρεβλωθεί". Στη συνέχεια, μαζί με άλλους πέντε σπουδαστές τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Το δημοσίευμα θορύβησε τόσο το υπουργείο όσο και το στράτευμα, από το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα ασκηθεί "αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος". Με καθυστέρηση πολλών ημερών, τελικά ο φάκελος του αρχηγού της Σχολής παραδόθηκε το πρωί της Παρασκευής στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου.

Weekly Round-Up #rbnews Nov 27 - Dec 2 2011

Τhe week began with a worrying complaint regarding the existence of “pro-junta elements” in the Cadet Academy. According to an article published in the Sunday edition of To Vima Newspaper, the leader of the Cadets stood on the rostrum after the end of the commemoration of the Polytechnic University uprising[1], requested that the doors be closed and started “analysing” for his colleagues how “the 21 April Revolution[2] has been perverted”. He and another 5 cadets then sang the 21 April anthem. The publication caused considerable turmoil at the Ministry of Defence as well as among the military, whose leadership announced that there would be “strict disciplinary action”.

2 Δεκ 2011

Ο Δεκέμβρης του 1944 - Η Μάχη της Αθήνας, 67 χρόνια από την αδελφοκτόνα σύγκρουση.

Ο Δεκέμβριος του 1944. Το συλλαλητήριο του ΕΑΜ
όπως το είδε ο χαράκτης εικαστικός Τάσσος.

3 Δεκεμβρίου 1944. Οι πρώτοι νεκροί στο Σύνταγμα.
Ο Δεκέμβρης του 1944 – Η μάχη της Αθήνας, 67 χρόνια από την αδελφοκτόνα σύγκρουση.
Του Γιάννη Νικολόπουλου (στο twitter @I_Nikolopoulos



Αντί προλόγου.
«Ενεργήστε σαν να επρόκειτο για κατακτημένη πόλη, στην οποία έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση» (5 Δεκεμβρίου 1944, τηλεγράφημα. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ στον υποστράτηγο και διοικητή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρόναλντ Σκόμπυ).
«Κρατήστε τους γιους σας στο σπίτι, μανάδες της Αθήνας. Ή, ανάψτε για αυτούς, τις λαμπάδες, απόψε τη νύχτα. Ο γέρος της Ντάουνιγκ Στριτ φέρνει πίσω το βασιλιά σας». (Μπέρτολτ Μπρεχτ). 

Τα άκουσε επιτροπή βουλευτών που επισκέφτηκε την ελληνική κοινότητα Βερολίνου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην ελληνική κοινότητα Βερολίνου, επιτροπή βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας, με εκπροσώπους τους Μαγκούφη, Αντώναρο και Πλεύρη αντίστοιχα, τα "άκουσε" από Έλληνες που ζουν στην Γερμανία. Οι βουλευτές συνάντησαν την έντονη αποδοκιμασία των παρευρισκόμενων, με τον κ.Πλεύρη να δέχεται τα περισσότερα βέλη ως εκπρόσωπος του ΛαΟΣ, το οποίο κατηγορήθηκε για τον ακροδεξιό του χαρακτήρα.


Ακολουθεί η ανακοίνωση της ομάδας "Real Democracy Now!" για το συμβάν:


Έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις κυβερνήσεις της Αιθιοπίας, της Τανζανίας και της Ζάμπιας: "συλλάβετε τον Τζορτζ Μπους"!





















Όπως υπογραμμίζει στο χθεσινό δελτίο τύπου της η διεθνής οργάνωση, αναφερόμενη στον Τζορτζ Μπους: "Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει την αξία της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του εγκεφάλου και τον καρκίνο του μαστού στην Αφρική, τον δηλωμένο σκοπό της επίσκεψης, αλλά αυτό δε μπορεί να μειώσει τη ζημιά στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων που προκλήθηκε από το γεγονός ότι επετράπη σε κάποιον ο οποίος παραδέχτηκε ότι εξουσιοδότησε τον εικονικό πνιγμό να ταξιδεύει χωρίς τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος...."

 Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Δειθνούς Αμνηστίας, έχει ως εξής:

1 Δεκεμβρίου, 2011
Αιθιοπία, Τανζανία και Ζάμπια: Παραπέμψτε τον Τζορτζ Μπους στη δικαιοσύνη
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις της Αιθιοπίας, της Τανζανίας και της Ζάμπιας να συλλάβουν τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης επίσκεψής του στην περιοχή μεταξύ της 1ης και 15ης Δεκεμβρίου του 2011, για πράξεις που αποτελούν εγκλήματα με βάση με το διεθνές δίκαιο.

1 Δεκ 2011

AIDS: Χαμόγελα αισιοδοξίας αλλά και αγωνία για το σύνδρομο πολιτικής ανεπάρκειας

Τριάντα χρόνια και 30 εκατομμύρια θανάτους μετά την εμφάνιση του ιού HIV, ξεπροβάλλουν τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια στην αγωνιώδη μάχη κατά του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Η τελική έκβαση της μάχης φαίνεται ότι θα κριθεί σε άλλο, δύσκολο πεδίο που μυρίζει... χρήμα.

Σφιγμένα χαμόγελα
Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσαν τα ευρήματα κλινικής έρευνας σε 9 χώρες που δείχνουν ότι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας κατά του ιού μειώνει κατά 96% τις πιθανότητες μετάδοσής του. Τα συμπεράσματα της έρευνας (HIV Prevention Trials Network 052 clinical trial) ανακοινώθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα σε διεθνή διάσκεψη στη Ρώμη τον Ιούλιο του 2011. Το πανηγυρικό κλίμα δεν διήρκεσε για πολύ...

LIVEBLOG: Κάλυψη Γενικής Απεργίας 1ης Δεκεμβρίου 2011


LIVEBLOG


15:00
Οι προγραμματισμένες πορείες έχουν ολοκληρωθεί στην Αθήνα
14:45
Εμπρησμός δύο αυτοκινήτων στην οδό Ναυαρίνου και αναφορές για συγκρούσεις και χημικά στα Εξάρχεια.
14:00
Συμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομίας 12-15.000 συγκέντρωσε το ΠΑΜΕ, 1.000-1.500 οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ τα μπλοκ των Πρωτοβάθμιων σωματείων αριθμούσαν 3.000 ατομα. 
13:00
Θεσσαλονίκη: Μία μηχανή της αστυνομίας πυρπολήθηκε από επίθεση σε δύο άνδρες της Ομάδας Ζ (Πηγή: Alterthess)
12:30
Ξεκίνησε η πορεία του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα. Το ΠΑΜΕ με ισχυρή περιφρούρηση, αλυσίδες δεξιά κ αριστερά και επικεφαλής την Α. Παπαρήγα. Ολιγάριθμες οι συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων, με 1.000 περίπου άτομα στο Πεδίο του Άρεως και άλλα 1.500-2.000 άτομα στο Μουσείο. 
12:00
Ξεκίνησε η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Πορείες του ΠΑΜΕ γίνονται κ στον Βόλο κ στον Πύργο Ηλείας. Στον Πύργο υπό κατάληψη τελούν τα γραφεία της ΔΕΗ για το "χαράτσι"
11:00
Έχουν κλείσει οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, Πατησίων, Αλεξάνδρας (στο Πεδίο του Άρεως) λόγω των συγκεντρώσεων
9.30
Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», κατ' εντολή της αστυνομίας.

Τo hashtag της ημέρας: #1Dgr

LIVE BLOG on December 1st General Strike



15:12 Pics of today's demo in Thessaloniki from @alterthess could be seen here
15:09 Calm at Syntagma sq. now. Latest round of protests has moved on towards Omonia via @mkhalili  
14:56 Two cars set alight in the area of Exarhia. Fire truck has arrived and riot police officers are wearing their masks. via @mikroanalogo
14:38 Stencil on a wall in Syntagma: "Fight, Resist, Stop Moaning". Pic by @toVytio
#rbnews


14:30 Syntagma sq now: protesters walking past parliament. Pic by @mkhalili