Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

21 Δεκ 2011

Τα παρατράγουδα του "πόθεν έσχες"


Χθες το πρωί δημοσιεύτηκε, για πρώτη φορά στο Internet, το "πόθεν έσχες" των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (για την περίοδο του 2009). Μόλις κοινοποιήθηκε η δημοσίευση με τις λίστες, η ιστοσελίδα της βουλής που τα φιλοξενούσε, εμφάνισε τεράστια προβλήματα λόγω των χιλιάδων επισκέψεων. Έως και το απόγευμα η πρόσβαση στη λίστα των "πόθεν έσχες" ήταν θέμα τύχης και υπομονής. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα...



Πού πήγαν τα λεφτά;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου "πόθεν έσχες", Β. Αργύρη, έντεκα βουλευτές βρέθηκαν με μειωμένες καταθέσεις, χωρίς αιτιολογία, κάτι βέβαια που δεν ελέγχει το πόθεν έσχες, ούτε είναι υποχρεωμένοι οι βουλευτές να εξηγήσουν.
Αναλυτικά, ο κ. Αργύρης εξήγησε ότι «δεκαπέντε εν ενεργεία βουλευτές είχαν το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους. Εξ αυτών οι 4 προέβησαν σε αγορές, ο ένας οικόπεδο, ο άλλος γραφείο, άλλος αγροτεμάχιο και ένας μονοκατοικία. Η μείωση των καταθέσεων αυτών των 15 κυμαίνεται από 100.000 μέχρι και 400.000 ευρώ». Σημείωσε όμως ότι για τους υπόλοιπους έντεκα, αν και δικαιολογούν πλήρως τα εισοδήματά τους, ενδεχομένως να ζητηθούν εξηγήσεις από τους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο μειώθηκαν οι καταθέσεις.
Πάντως ο πρόεδρος τόνισε ότι κανείς από τους υπόχρεους δεν δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία. «Αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος».

Η "μαύρη τρύπα" του Θεόδωρου Πάγκαλου

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που εμφανίστηκε κενό μεταξύ εισοδήματος και καταθέσεων, η περίπτωση του Αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, συζητήθηκε χθες εντονότερα, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα στα οποία αναφερόταν ότι στο πόθεν έσχες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για το 2009 δεν καταγράφονται ως τραπεζικές καταθέσεις ποσά ύψους 449.000 ευρώ που προέρχονταν από την εκποίηση δύο ακινήτων που του είχαν περιέλθει από κληρονομία.
Παρά την πρώτη οργισμένη αντίδραση του Αντιπροέδρου που δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει που "έφαγε τα λεφτά", ισχυριζόμενος ότι "το πόθεν έσχες σημαίνει που βρήκες τα λεφτά και όχι που τα έφαγες", τελικά νωρίς το απόγευμα έδωσε διευκρινίσεις. Αφού χαρακτήρισε «ακατανόμαστες ακριτομυθίες ανευθυνοϋπευθύνων» συμπλήρωσε:
«Στην πραγματικότητα και στην ίδια περίοδο από το ποσό αυτό είχαν καταβληθεί σε μετρητά:
  • Για φόρους κληρονομίας προς την Α’ Δ.Ο.Υ. Αθηνών: 226.638 ευρώ
  • Για επιμεριστικό φόρο πώλησης ακινήτων: 34.188,16 ευρώ
  • Για εξόφληση οφειλών προς το Ταμείο Νομικών 71.241,73 ευρώ
  • Για φόρο εισοδήματος: 20.349,43 ευρώ
  • Καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα (Υποκατάστημα Βουλής): 68.000 ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά κατεβλήθησαν αμέσως σε μετρητά: 420.417,32 ευρώ.
Υποχρέωση παροχής τέτοιων πληροφοριών δεν υπάρχει βέβαια στο νόμο περί πόθεν έσχες», υπογραμμίζει. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες διατάξεις που υποχρεώνουν να σεβόμαστε την αλήθεια και προστατεύουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτό ας το έχουν όλοι υπόψη τους».

Λεπτομέρειες με σημασία

  • Αυξήθηκαν τα εισοδήματα όλων των πολιτικών αρχηγών (μεταξύ 2008 και 2009): του Γιώργου Παπανδρέου από 126.000 ευρώ στις 129.000. Του Αντώνης Σαμαράς από τα 107.000 ευρώ στα 217.000. Της Αλέκας Παπαρήγα η βουλευτική αποζημίωση από 90.000 ευρώ στα 135.000. Του Γιώργου Καρατζαφέρξ υπερδιπλασιάστηκαν, από 111.000 ευρώ στα 268.000 ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση και για τον Αλέξη Τσίπρα από τα 21.500 ευρώ στα 48.000.
  • Ο κ. Καρατζαφέρης αιτιολόγησε αυτή την αύξηση λόγω πώλησης της τηλεοπτικής του εκπομπής σε κανάλι της Κύπρου έναντι 150.000 ευρώ.
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έχει καταθέσεις ύψους 285.000 ευρώ στο εξωτερικό
  • Ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας, Γ. Ραγκούσης, κατηγορήθηκε ότι λάμβανε επίδομα τριτέκνου. Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο υπουργός, διευκρίνισε ότι ζήτησε από τον ΟΓΑ να υπολογιστεί το ποσό που είχε λάβει προκειμένου να επιστραφεί, το οποίο ανερχόταν σε 12.000 ευρώ από το 2007. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι επέστρεψε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρώτη δόση των 6.000 ευρώ.
  • Από τις αναλυτικές εκθέσεις των ορκωτών λογιστών δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου, πλην της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του τέως υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, για το έτος 2010 (χρήση 2009), «η οποία κρίθηκε ανειλικρινής».


Και λίγα τεχνικά...

Πολύ αρνητικά σχόλια έγιναν και για την τεχνική μέθοδο παρουσίασης του πόθεν έσχες των βουλευτών. Η επιλογή της πλατφόρμας flash κάνει ουσιαστικά αδύνατη τη συγκέντρωση των στοιχείων και την περαιτέρω μελέτη τους από τους πολίτες. Όπως όλα δείχνουν, η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς, όπως επισημαίνει ο Παν. Βρυώνης (@vrypan) στο blog του:
Αν νομίζετε ότι η τεχνική επιλογή έγινε τυχαία ή από ανικανότητα, διαβάστε τους όρους:
[…] Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική μορφή των δηλώσεων αυτών ακολουθεί, μεταξύ άλλων, τους ίδιους περιορισμούς χρονικής διάθεσης και τρόπου χρήσης που ισχύουν και για τις έντυπες μορφές. […]
[…] Απαγορεύεται κάθε αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά επιτρέπεται μόνο μέσω της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων και μόνο με τα τεχνικά μέσα τα οποία έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό. […]
Ανάλογα σχόλια και επισημάνσεις από τον Μ. Μαυραντωνάκη (@Sykofantis) και Θ. Γεωργακόπουλο

Πηγές: Ναυτεμπορική, Πρώτο Θέμα, Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου